Великов: БСП е идейна и програмна партия и трябва да се води от политиките
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2015 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великов: БСП е идейна и програмна партия и трябва да се води от политиките

/КРОСС/„Това, което искаме да изработим като политика и действия, конкретни виждания на партията за развитието на страната, трябва е водещо, а не вътрешнопартийно противопоставяне". Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той обясни, че на заседанието на пленума вчера са разгледани 3 основни въпроса: политиката, която ще изведе левицата в този труден за страната момент; ясна ориентация за провеждане на предстоящия редовен 49 Конгрес и необходими организационни въпроси. Великов подчерта, че това няма да е просто поредния конгрес и поясни, че той ще има решаващо значение за бъдещето на партията и мястото й в политическия живот на страната. „Конгресът трябва да даде важен импулс за преодоляване на кризата, в която се намира БСП и връщането на доверието е нея", категоричен бе той. По думите му БСП трябва да се утвърди като носител на жизненонеобходима лява алтернатива за България на дясното управление с авторитарни тенденции, което е и в противоречие с конституционния модел.

Помолен да коментира писмото на дикусионния клуб в Красно село, Великов заяви, че разделението в БСП предизвиква остри реакци. „Подобни действия създават не само вътрешни противоречия, но и пробпеми с възприемането на БСП", каза още той. По думите му ясно е очертана манипулацията, която е направена. Зам.-председателят на левицата обясни, че няколко от участниците в дискусията са се разграничили - Цеков, Междуречки, Таков. Той поясни, че те са заявили, че са присъствали на срещата, но не са подписвали писмото и не са заявявали готовност да го направят. „Ръководството отново погледна напред с възможност в най-кратки срокове да насрочи Конгреса, за да изведе основното, което е необходимо в този политически момент, за да върви партията напред към най-важния си форум", подчерта Великов. По думите му този форум не може да се превърне само в сблъсък на една група срещу друга. „БСП е идейна и програмна партия и трябва да го докаже отново с политиките, които предлага", категоричен бе той. Великов подчерта, че тези политики трябва да намерят и реален израз, защото проблемите в България са много тежки и не намират решение нито в бюджета за следващата година, нито в позициите, които заема управлението.

Великов заяви, че в последните години се налага тенденция на груб прагматизъм в политиката, налагане на корпоративните и частните интереси, които изместват политическото и партийното представителство. „Това е проблем пред БСП в местните власти и пред политическата система в България като цяло в последните години", обясни той. Зам.-председателят на левицата подчерта, че БСП е направила сериозни опити в подготовката и подбора на кандидатите, предложени от нея за участие в местната власт, за да може да бъдат ограничени личните и корпоративните интереси. „Тези процеси са трудни за овладяване и ще положим максимални усилия, за да се справим", категоричен бе той. 

Бойко Великов обясни, че предстои среща на представителите на партията в местната власт и ръководството на БСП през следващата седмица. Той припомни, че БСП е извела левите си стандарти, които иска да бъдат заложени в програмите на избраните кметове от левицата, както и в предложенията на представителите на БСП там, където са в опозиция. „Те трябва да бъдат една реална опозиция сега, когато се приемат и местните бюджети, за да се обърнат директно към проблемите на хората в общините - бедността, безработицата, социалното изключване, демографската криза. Тези проблеми стават все по-тежки и ако не се обърнем към тяхното решаване, те ще се задълбочат и пренасят и в общините", каза още той.

Великов заяви категоричната позиция на БСП, че няма да подкрепи бюджета за 2016г. в парламента.