НАТО ще отправи покана към Черна гора
Секция: СВЯТ
30 Ноември 2015 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО ще отправи покана към Черна гора

/КРОСС/Министрите на външните работи на НАТО ще отправят покана към Черна гора, която ще стане 29-я член на алианса. Това ще стане утре на започващата среща на външните министри на съюза в Брюксел, съобщиха пред „Сега" представители на НАТО. Това ще е първото разширяване на алианса, след като Албания и Хърватия се присъединиха през 2009 г.
Съединените щати вече дадоха сигнал, че ще подкрепят присъединяването на бившата югославска република. Пратеникът на САЩ в НАТО обаче добави, че въпреки оформящият се консенсус, поканата ще зависи от бъдещия прогрес на страната по реформите за справяне на корупцията и подсилването на върховенството на закона. Необходимо е също засилване на обществената подкрепа за подобно действие.
Засега не е ясно каква ще е руската позиция по отношение на разширяването на НАТО, тъй като по традиция всяко разширяване на алианса се смята от Москва като провокация. Това е особено силно, когато става дума за страни от бивша Югославия. Отношенията между Москва и Подгорица пострадаха сериозно, след като Черна гора се присъедини към санкциите на Запада след анексирането на Крим от Русия. Много от сърбите в Черна гора обаче остро се противопоставят на присъединяването към НАТО.
На фона на очакваната покана към Черна гора външните министрите ще излязат с позиция за отношенията между НАТО и Русия и какви са стъпките за тяхното подобряване след влошаването с кризата в Украйна.