Александрина Пендачанска открива Новогодишния музикален фестивал
Секция: КУЛТУРА
30 Ноември 2015 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александрина Пендачанска открива Новогодишния музикален фестивал

/КРОСС/ С концерт на Александрина Пендачанска на 2 декември официално се открива Новогодишният музикален фестивал. Известната българка ще изпълни арии, предназначени за сопран и мецосопран. Аз не съм единствената, която има подобен тембров обхват.

Не искам и да покажа, че гласът ми се е променил - аз съм сопран. Но мецосопрановите арии, които ще изпълня, също са част от репертоара ми и затова реших да ги включа в първата част на концерта - сподели Александрина.

Дни преди събитието тя отпътува за Пловдив, за да репетира програмата за предстоящия концерт, заедно с оркестъра на Държавната опера в града. Диригент на продукцията е Сперанца Скапучи, която е за пръв път в България. Това е и първата й съвместна изява със световноизвестната оперна певица.

Сперанца е завършила Джулиард скуул, където се е запознала с много български музиканти.

Мога да кажа, че отдавна имам контакт с България, много преди да дойда тук. Радвам се, че имам тази възможност. Александрина е голям артист, невероятен интерпретатор. За мен е чест да съм на една сцена с нея - казва младата италианка пред Радио България. Тя ще дирижира откъси от „Милосърдието на Тит" и „Дон Жуан" на Моцарт, „Севилският бръснар" и „Семирамида" на Росини, „Дон Карлос" и „Силата на съдбата" на Верди и др.

Музикантите от афиша на „Новогодишния фестивал" пристигат от цял свят - Испания, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия, Великобритания и др. Гости от Холандия са инструменталистите, обединени в трио „Озирис" - Елен Корвер - пиано, Петер Брюнт - цигулка, Лариса Грьоневелд - виолончело. В тяхната програма, озаглавена „Вдъхновение" (на 9 декември) са включени произведения от Бетовен, Менделсон и др.

В двата концерта „София посреща Люксембург" (11 и 12 декември) ще чуем творби на млади лауреати от Международния конкурс по композиция в Люксембург, организиран от нашата сънародничка Албена Петрович-Врачанска - композитор и педагог във Великото херцогство. Авторите и солистите са от САЩ, Франция, Люксембург, Чехия, Гърция, България. Техните творби ще прозвучат в изпълнение на Младежка филхармония „Пионер", диригент Любомир Денев-син.

Всички концерти имат оригинални заглавия. „Пътуване през времето" предлагат Александър Райчев-син - пианист и композитор, заедно със струнния Quarto Quartet и Матиас Гонзалес - бандонеон от Аржентина.

„Класика и романтизъм" се нарича програмата, която ще поднесат на своите почитатели цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. В подходящи часове са предвидени и „Концерти на възглавници", представящи в подходяща форма класическа музика за родители и деца. В афиша са и концертите „Орлин Анастасови приятели", „Акорди на светлината" (с музика на Петър Дънов), „Душата на Шуман" (Йоана Каменарска - цигулка и Ирина Георгиева - пиано), „Класиката среща джаза" и др.

Последното събитие от „Новогодишния фестивал" традиционно е на 1 януари. Публика и изпълнители ще празнуват с творби от Де Файя, Бизе, Делиб, Сен-Санс, Римски-Корсаков и др., обединени от мотото „Духът на Испания". Солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди от Италия и Веско Ешкенази. Диригент на фестивалния оркестър е Хосе Луис Гомес от Испания.