А. Давутоглу: Турция е отворена за диалог с Русия
Секция: СВЯТ
30 Ноември 2015 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
А. Давутоглу: Турция е отворена за диалог с Русия

/КРОСС/ „Турция съжалява за инцидента с руския Су-24 и е отворена за всякакъв диалог с Руската федерация", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

video:https://www.youtube.com/watch?v=PzMHaZoPmOo&feature=youtu.be

„Съжаляваме за инцидента с руския самолет, но както казахме и преди това, имаме право да защитаваме границите си. Няма нужда да ни обвиняват, че сме защитили въздушното си пространство", каза турският премиер и добави, че страната му е отворена за диалог с Русия.
Давутоглу подчерта, че Турция не възнамерява да отговори на ограниченията, наложени от Москва след инцидента със свалянето на бомбардировача.
„Турция, както и Русия, винаги е била против едностранните санкции, както пролича от позицията ни относно Украйна. Затова сме разочаровани, че Русия смени посоката. Ние не възнамеряваме да отговаряме със санкции срещу руския народ. Надяваме се, че руските граждани ще продължат да идват като туристи в Турция, където те се чувстват като у дома си", каза Давутоглу.
Той обаче повтори, че Анкара няма да се извини, за което призова руската страна.
Генералният секретар на НАТО отново заяви, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция.
„Ние сме длъжни да помогнем да се установи контакт между Турция и Русия, за да се избегне влошаване на ситуацията", заяви Столтенберг.