Застрахователи, финансови експерти и юристи искат оставката на Ралица Агайн
Секция: ИКОНОМИКА
01 Декември 2015 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Застрахователи, финансови експерти и юристи искат оставката на Ралица Агайн

/КРОСС/ Застрахователи, финансови експерти и юристи поискаха оставката на Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Обвиненията и недоволството срещу нея са свързани с новия Кодекс за застраховането.

Според бившия заместник-председател на регулатора Борислав Богоев Агайн защитава проект, който не отговаря на обществените интереси и на потребностите на пазара. „По същия начин, по който тя се опитва в момента да го „пробута" пред Народно събрание, тя го е „пробутала" най-вероятно и пред Комисията за финансов надзор през колегиалния орган. В Комисията няма хора, които да могат да провеждат онази политика, която би следвало да се провежда пред такъв регулатор. Ще го кажа в прав текст - или некомпетентност, или някаква финансова обвързаност. Тя да отговори, но което от двете да е, според мен е достатъчно опасно, а още по-лошо е да са и двете", допълни Богоев.

Според Христо Христов - друг от основателите на финансовия надзор у нас, оставката на Ралица Агайн е необходимо условие за възстановяване на разклатеното доверие в сектора: „Тя превърна регулатора в една приходна агенция...Застраховането е доверие между застрахования и застрахователя и между застрахователя и регулатора...В последните две години съществува криза на доверието на всички нива в този сектор".

Споровете около новия кодекс за застраховането започнаха със забраната „Гражданска отговорност" да може да се сключва по интернет, необходимостта от лепене на стикери, както и с прекомерно разширените права на заместник-председателя по надзора, които впоследствие Ралица Агайн отказа.