Даниел Митов участва в Срещата на външните министри на НАТО в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2015 20:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Митов участва в Срещата на външните министри на НАТО в Брюксел

/КРОСС/Министър Даниел Митов участва в Срещата на външните министри на страните членки на НАТО, която се провежда на 1 и 2 декември в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Във фокуса на срещата са предизвикателствата пред международната сигурност, ангажираността на съюзниците в Афганистан, политиката на „отворени врати" и противодействието на хибридните заплахи. Основни теми на дискусията са и отношенията с Русия, практическите измерения на подкрепата за Украйна и противодействието на нарастващите заплахи от Юг и Изток. Срещата е поредна стъпка в подготовката на Срещата на върха във Варшава през юли 2016 г.

Българският външен министър участва в съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и страните оперативни партньори в ръководената от НАТО Resolute Support Mission на равнище министри на външните работи. По време на заседанието бе направен преглед на актуалната среда на сигурност в Афганистан и параметрите на по-нататъшното развитие на сътрудничеството с Афганистанските сили за сигурност през 2016 г. Съюзниците потвърдиха готовността Алиансът да продължи присъствието на Resolute Support Mission в страната и през 2016 г. като се запази настоящата конфигурация на силите. Министрите приеха изявление, отразяващо резултатите от заседанието.

Министър Митов и колегите му от НАТО се обединиха около разбирането, че на последствията за сигурността, произтичащи от заплахите и предизвикателствата от Юга, следва да се противодейства с координирани международни усилия и при все по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС. Алиансът вече е предприел стъпки за повишаване на степента на готовност на своите сили и по-добрата си ситуационна осведоменост за случващото в региона. Очаква се министрите да съгласуват специфични мерки за по-нататъшното укрепване на сигурността в Турция.

В рамките на първия ден от срещата предстои министрите да бъдат информирани от Върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Алианса ген. Филип Брийдлав за предизвикателствата за сигурността в региона в светлината на последните развития. Министрите на външните работи ще обсъдят и актуални аспекти на отношенията с Русия в светлината на решенията от Уелс. Целта на дискусията е да очертае насоки за предстоящата работа в тази област в оставащото време до Срещата на върха във Варшава през 2016 г.