Лавров и Кери ще обсъдят кипърския въпрос с Анастасиадис
Секция: СВЯТ
02 Декември 2015 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров и Кери ще обсъдят кипърския въпрос с Анастасиадис

/КРОСС/Кипър е в центъра на дипломатическа совалка на най-високо ниво. Днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който пристигна на острова късно снощи, ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис и политическото ръководство на страната. Веднага след него, на 3 - 4 декември, Никозия е домакин на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Официалните посещения на дипломати № 1 на Русия и САЩ се оценяват от правителството в Никозия като „особено важни" и с „голямо политическо значение". Визитите се провеждат в много критичен период за Кипър, когато преговорите за постигане на споразумение по кипърския въпрос са в решаваща фаза.

Преговорите по Кипърския проблем и съществуващите все още проблеми в този процес, въпросите за сигурността и гаранциите, финансовите и икономически аспекти на обединяването на страната са основните теми в разговорите на президента на Кипър Никос Анастасиадис с руският външен министър Сергей Лавров днес и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

В интервю за Кипърската информационна агенция в навечерието на визитата си Лавров подчерта, че Русия е за постигането на устойчиво, жизнеспособно и справедливо решаване на Кипърския въпрос на основата на двуобщностна двузонална федерация, в съответствие с резолюциите на ООН, при стриктното спазване на интересите на двете кипърски общности, без външен натиск и краен срок. Правителството в Никозия ще търси подкрепата на Москва за своята позиция да се премахнат гаранциите за бъдещия обединен Кипър и 40-хилядната турска окупационна армия да напусне острова.

Руският външен министър няма да разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Москва предложи срещата между двамата да се проведе в буферната зона, разделяща Никозия, но Акънджъ не се съгласи, настоявайки да посрещне Лавров в северната, окупираната част на столицата. Джон Кери обаче ще посети Мустафа Акънджъ.

По време на срещите в Никозия с външните министри на двете суперсили ще бъдат обсъдени и регионални проблеми на Източното Средиземноморие, кризата в Сирия и Близкия изток, борбата с тероризма. Лавров вече благодари на Никозия за изразената принципна позиция по отношение на свалянето на руския самолет от Турция. Той заяви, че международната общност трябва най-накрая да обедини усилията си в широка антитерористична коалиция.

През ноември в Кипър бяха външните министри на Германия и Великобритания, а на 21 декември пристига външният министър на Китай.