Крайната десница във Франция води на първия тур на изборите за регионални съвети
Секция: СВЯТ
07 Декември 2015 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крайната десница във Франция води на първия тур на изборите за регионални съвети

/КРОСС/ Френската крайнодясна партия "Национален фронт" излезе начело в първия тур на регионалните избори, които се проведоха във Франция, в тежката обстановка след терористичните атентати през ноември. Националистите водят в почти половината региони, докато управляващите социалисти понасят поредно изборно поражение. Вотът е важен политически тест за партиите преди предстоящите президентски избори през 2017 г.

Пробивът на френската крайна десница на първия тур на регионалните избори е в рекордни мащаби. С близо 30% гласове "Националният фронт" се налага като първа политическа сила във Франция, повеждайки в 6 от 13 региона. Националистите оставиха след себе си дясната партия на "Републиканците", водена от бившия президент Никола Саркози, която печели в 4 района, включително Париж. Социалистите са едва на трета позиция, с водачество в 3 области.

Класиралите се на трето място социалисти на президента Франсоа Оланд обявиха, че се оттеглят от надпреварата в регионите, където Льо Пен води, за да попречат на националистите да вземат властта. Лидерът на традиционната десница - Никола Саркози, обаче отказа да стори същото.

Лидерката на крайната десница Марин льо Пен, която води с 40% в своята област Нор-Па-дьо-Кале, побърза да приветства победата и да нарече партията си единствен изразител на републиканските ценности на Франция. Тя призова всички французи да я подкрепят на балотажа след седмица.

Резултатът от втория тур ще зависи както от избирателната активност, така и от обединението на политическите сили срещу крайната десница. Докато лидерът на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис изрази готовност за съюз с десните срещу "Националния фронт", Никола Саркози отхвърли всякакви тактически съюзи на "Републиканците" с левите сили.

Подкрепата за партията на Марин Льо Пен скочи рязко след атаките в Париж и тя привлича привърженици във всички социални слоеве. Тя периодично критикува външната политика и политиката по отношение на мигрантите, водена от Европейския съюз. Лидерът на крайната десница напоследък поиска нелегалните имигранти и тези, които разпространяват омраза, систематично да бъдат експулсирани в страните им по произход.