Братята цигулари Зайранови - солисти на "Софийски солисти"
Секция: КУЛТУРА
08 Декември 2015 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Братята цигулари Зайранови - солисти на  "Софийски солисти"

/КРОСС/Голямата награда на Фондация "Стоян Камбарев" за полет в изкуството даде крила на децата- цигулари Мартин и Александър Зайранови - ученици на световно известния цигулар - виртуоз проф. Марио Хосен. Една от наградите на варненските момчета от Фондацията бе възможността да бъдат солисти на камерен ансамбъл "Софийски солисти". Престижният концерт ще се състои на 15-ти декември от 19 ч. в залата на Военния клуб, където Мартин и Александър ще изпълнят "Вариации на оригинална тема" от Виенявски, "Вариации на тема от Корели - Тартини" и "Навара" от Сарасате под диригентската палка на маестро Пламен Джуров.

Преди това елитно събитие, младите виртуози ще осъществят и свой самостоятелен Коледен концерт в атриума на България Мол- един от верните и традиционни партньори на Фондация „Стоян Камбарев". На 12 декември от 12 ч., Мартин и Алекс ще свирят заедно с младата пианистка Анжела Тодорова- лауреат на много награди от конкурси по пиано и камерна музика в България и чужбина. Точно в красивото пространство на България Мол, двамата братя Зайранови завладяха сърцата на всички присъстващи по време на Официалната Церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" през април, тази година. Освен, че грабнаха бронзовата статуетка и паричната премия в размер на 3000 лв, те получиха и подкрепа за реализиране на конкретни техни проекти и концерти, което е и основната мисия на Фондация „Стоян Камбарев". Маркетинг- директорът на мола Петя Георгиева още тогава ги покани, за да осъществят този Коледен Концерт.
„Алекс и Марти са две прекрасни момчета и са най-младите носители на Голямата награда за изкуство до сега. Те са безкрайно талантливи, но и изключително отговорни и трудолюбиви- нещо, без което не биха постигнали толкова големи успехи на тази крехка възраст. Двамата братя са лауреати на световни конкурси и носители на впечатляващо много международни награди. Щастлива съм, че Фондацията им помага и ще ги подкрепя и в бъдеще и ги включихме в много творчески проекти, както в България, така и в чужбина, за които тепърва ще се чуе. Бъдещето е пред тях!" - сподели председателят на Фондация „Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева.