Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и такси
Секция: ИКОНОМИКА
14 Декември 2015 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и такси

/КРОСС/ Заръката на Бойко Борисов кметовете да вдигнат местните данъци и такси се оказа чута. Немалко общини планират да вдигнат налозите за 2016 г., като решението е взето след премиерския апел, показа проверка на "Сега".

Най-интересно е във Варна, където на общественото обсъждане в края на ноември бе обявено, че местните данъци и такси няма да се вдигат. "Запазването на данъчната тежест е приоритет №1 за общината", заяви зам.-кметът Пейчо Пейчев. Оказа се обаче, че вдигане ще има. Увеличава се данъкът върху сделките с имоти. Въпросът бе обсъждан на последната комисия по финанси към общинския съвет, като размерът на новата ставка най-вероятно ще е 2.9% при сегашни 2.6%. От мнозинството на ГЕРБ съобщиха, че това е еднократен налог, който не натоварва много хората и би могъл да се вдигне. Събираемостта при този данък в момента била ниска.

Увеличение ще има и в Смолян, макар да бе съобщено, че ставките остават непроменени. Данъците няма да се пипат, но се повишават таксите. Такса битови отпадъци ще бъде вдигната диференцирано - от 3.7 промила на 4.8 промила при ежедневно събиране на боклука, 4.6 промила ще е при три пъти седмично извозване, 4.5 - при два пъти, и 4.3 - един път седмично. На общественото обсъждане напрежение предизвика и намерението за драстичното увеличаване на тротоарното право на централната улица - планира се то да скочи от 7.20 с ДДС на кв.м на 12 лв. с ДДС. Ще бъдат завишени и административните услуги.

В Перник с 0.5 и 0.45 промила съответно за фирми и физически лица се вдига такса смет. В Сливен с около 15% се увеличава налогът за автомобилите. Данък сгради също вдига, имаше идея и за покачване на таксата за боклука, но засега намерението е да остане същата. И в Пазарджик се вдига налогът за автомобилите. "Секира" се развъртя и в по-малки общини - в Асеновград за боклук ще се плаща с 0.15 промила повече, а в Садово местните такси се завишават с 10-15%.

Без промяна остават местните данъци и такси в София и Стара Загора, такива засега са намеренията в Благоевград и Видин. Пловдивската администрация дори обеща намаление - с около на 10% на данъка за повечето автомобили.

Макрорамки

Столичният бюджет догодина ще е 1.18 млрд. лв. В Пловдив - 222.4 млн. лв., във Варна - 221.6 млн. лв. Макрорамката в Стара Загора е 95.2 млн. лв.