Владислав Горанов се отчита
Секция: ПОЛИТИКА
23 Декември 2015 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владислав Горанов се отчита

/КРОСС/ Финансовият министър Владислав Горанов ще представи отчета си за годината. Очаква се заедно с него действията си да представят тримата му заместници и шефовете на НАП и Митниците - Бойко Атанасов и Ваньо Танов.

Емблематична за 2015-та година стана глобалната дългова програма, по която вече изтеглихме над 3 млрд. евро дълг от външните пазари и ще можем да емитираме облигации още две години. Общата стойност на задълженията за трите години ще е до 8 млрд. евро.

Също така, въпреки заявките за свиване на дефицита, в края на годината се наложи актуализация на бюджета и надвишаване на дефицита над 3 %. През цялата година финансовото министерство представяше данни за излишъци, но в края на годината заради европроектите и несъстоялите се реформи в МВР и отбраната се наложи дефицитът да надхвърли и първоначалните планове. През годината финансовото министерство се опита да прокара няколко промени в данъчните режими, но те бяха отхвърлени. Все пак, все още не е изключено да има допълнителни текстове за възстановяването на данъчен кредит, станали известни като "данък уикенд".

Приходните агенции бяха хвалени с добрата събираемост. Въпреки това в митниците предстои преструктуриране и затваряне на митницата в Свиленград. Идеята не е нова, но проектът за реализацията й бе публикуван, след като 33-ма митничари бяха задържани заради подкупи там.