Бивш министър прогнозира разпад на Великобритания, ако излезе от ЕС
Секция: СВЯТ
23 Декември 2015 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш министър прогнозира разпад на Великобритания, ако излезе от ЕС

/КРОСС/Великобритания може да се разпадне, ако страната излезе от ЕС, предупреждава бившият външен министър на страната Уилям Хейг в своя статия за в. "Дейли телеграф". Според него подобно развитие на нещата вероятно ще даде даде тласък на каузата за шотландска независимост.

Смятаният за евроскептик Хейг, който е бивш лидер на управляващата Консервативна партия, е на мнение, че независимо от множеството провали на ЕС, Съюзът осигурява стабилност за крехките демокрации в Централна Европа и няма да е в интерес на Великобритания да го напусне на фона на несигурността в Близкия изток и световната икономика.

Бившият дипломат номер 1 на Лондон смята, че шотландските националисти, които подкрепят оставането в ЕС, ще използват гласуването на референдума до края на 2017 г., като повод за ново допитване за тяхната независимост. Предишният им вот завърши с 55% в подкрепа на оставането в Обединеното кралство срещу 45% през септември миналата година. Според Хейг резултатите на втори подобен вот биха били още по-близки.
"Ще трябва да попитаме... дали ние наистина искаме да отслабим ЕС и в същото време да увеличим шанса Шотландия да напусне Великобритания, ако Лондон напусне Съюза", пише Уилям Хейг.