/КРОСС/Не подценявайте този толкова достъпен и невероятно полезен зеленчук. Използван е още от Хипократ, а днес се тачи от народната медицина на много места по света. Има данни, че в страни, в които цвеклото присъства по-обилно в националната кухня, народите страдат по-малко от рак.
Цвеклото е източник на бетаин, който помага на работата на черния дроб и подобрява усвояването на белтъчините. Освен това консумацията му поддържа кръвоносните съдове разширени, еластични, спомага за по-добро кръвоснабдяване и нормализиране на високото кръвно налягане. По същата причина цвеклото предпазва от разширени вени. Магнезият в него предотвратява образуването на тромби. Флавоноидите, с които ни дарява също така цвеклото, укрепват капилярите и спомагат за образуването на червени кръвни телца.