Паметникът на цар Самуил и Ларгото се състезават за Градски бъг на годината
Секция: КУЛТУРА
28 Декември 2015 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паметникът на цар Самуил и Ларгото се състезават за Градски бъг на годината

/КРОСС/ Паметникът на Цар Цамуил и реставрацията на Ларгото се състезават в категория „Градски бъг" за наградите за архитектура, дизайн и градска среда на WhATA. За шести пореден път блогът за архитектура обявява своите номинации за събитията, успехите и провалите в областта за 2015 г. Гласуването е отворено до 20 януари на сайта на WhATA.

„Архитектурната 2015 беше „скучна" на фона на политическите и военни катаклизми, които светът изживя, но нека е скучна. В Палмира, вярно, беше далеч по-„интересно", мотивират се архитектите и продължават: „Ларгото е зле, но все още живеем в по-добрата част от света".
Номинирани за архитектурно събитие на годината са дебатът за и против събарянето на паметника пред НДК в Червената къща; форум „Културно наследство"; One Architecture Week 2015; Софийски архитектурен фестивал; инициативата на сдружение „Трансформатори" МЕМОРЕАЛИТИ, в който български и чуждестранни студенти проектираха алтернативи за паметниците на на I и VI пехотен полк и „1300 години България" пред НДК; подаването на оставка от главния архитект на София Петър Диков.
В привличащата голямо внимание категория градски бъг на годината се състезават предизвикалият големи дебати паметник на цар Самуил в София и бутафорната реставрация на Ларгото, която бе замразена след острата обществена реакция, „реставрацията" на Берлинската стена до НДК и реконструкцията на бившия хотел Кемпински, която нашумя с изтръгването на японските вишни и замяната им от пластмасови, както и сградата Сан Стефано Плаза, изникнала на мястото на бившата Прошекова фабрика срещу НДК.
В категория нормалност на годината номинирани са Музейко; промяната на НДК, предаването „История на изкуството за деца" по БНР, детския парк в село Чавдар, градската игра „Код Кино" и новата Главна във Варна.
За личност на годината са предложени културологът Ивайло Дичев, директорът на НДК Мирослав Боршош и „Архитектите, които СЕ занимават с архитектура".
В категория Конкурс на годината претендентите са: конкурс за нова библиотека във Варна; конкурс за Борисовата градина; конкурс за посетителски центрове Централен Балкан; конкурс за инфопункт на Нощ на музеите, Пловдив.
За архитектурна тенденция на годината са номинирани дебатът за крепостите и фалшификацията на историческото наследство; всички в защита на старите къщи; откриването на алтернативни музеи за съвременно изкуство; появяването на алтернативни книжарници и библиотеки.
За сграда на годината са гласуването е между Bavaria Auto, София, офис сграда ЕКСПО 2000, София, офис сграда във Варна и Observation House, Североизточна България. Новият клуб „Перото" в НДК, Street chefs и бар „Спутник" се състезават в категория ресторант/бар на годината.
Представянето на претендентите в отделните категории, мотивите за издигането им и снимки може да видите на страницата на конкурса.