Европа забранява съдържание на метанол над 0,6%
Секция: ПОЛИТИКА
29 Декември 2015 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа забранява съдържание на метанол над 0,6%

/КРОСС/ Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП обяви по БНТ, че е изпратил писмен въпрос до Европейската комисия с цел законодателно ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки и в денатурирания алкохол. Националният център за отравяния представя ужасяваща статистика - от 15 до 30 случая годишно завършват със смърт или сериозни увреждания, вследствие на злоупотреба с денатуриран спирт. Според Радев съдържанието на метанол в течността за чистачки крие сериозни рискове за здравето на европейските граждани и най-вече за децата. Българският евродепутат настоява ЕК да даде отговор какви мерките, които би могла да предприеме, за да ограничи отравянията с опасния метанол. По негово мнение всяка една държава-членка може да въведе по-строг контрол и ограничителни мерки - страни като Швеция, Норвегия, Литва, Германия, Финландия и Австрия вече са го направили, и призова за обща европейска регулация.

Радев даде за пример и Полша, която през януари 2015 г. направи предложение пред Европейската агенция за химикалите, в което предлага ограничаване на концентрацията на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол на 3%. Докладът предоставя стряскащи данни, че съдържанието на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол води до отравяния в голям брой държави членки на ЕС.

На 9 декември 2015 г. комитетът по анализ на риска на Агенцията излезе със становище в подкрепа на полското предложение за ограничаване на метанола в продуктите за масова употреба.