Акад. Г. Марков: Ние просто сме разоръжени, и то чрез САЩ
Секция: ПОЛИТИКА
03 Януари 2016 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акад. Г. Марков: Ние просто сме разоръжени, и то чрез САЩ

/КРОСС/ Трусът в ДПС в края на 2015 г. коментираха проф. Евгения Иванова - преподавател в Нов български университет, социологът Андрей Райчев и акад. Георги Марков в интервю за предаването „Неделя 150".

Освен първи голям трус за самото движение, конфликтът, който се разрази в ДПС, е трус и за България, посочи Андрей Райчев.

„Неприлично е мълчанието на левицата, неприлични, безотговорни, елементарни и създадени като за идиоти са коментарите на десницата", коментира Райчев реакциите след свалянето на Лютви Местан.

Проф. Евгения Иванова смята, че външнополитическата връзка в събитията в ДПС е преекспонирана: „По-скоро съм склонна да мисля, че това е вътрешен ДПС проблем, който тлее отдавна. Сегашният триумвират, който ръководи временно ДПС, отдавна - още докато Доган беше председател, твърдеше, че Лютви Местан е прекалено либерален. Тези конфликти зрееха в ДПС отдавна и е много възможно сега те да набрали скорост. Възможно е да са намесени и финансови интереси. Възможно е и Местан да е излязъл от опеката на почетния си председател. Ако съм права, мисля, че в такъв случай заиграването с Турция от страна на Доган и обвинението към Местан, че вкарва партията в ръцете на Турция, е много по-опасно".

Не е тайна, че преди няколко години турският президент Реджеп Ердоган се опита да отстрани Ахмед Доган и да го замени с Касим Дал, посочи акад. Георги Марков: „В Анкара и политици, и вестникари го компрометират. Там се говори за „нашата турска партия" в България. Там е конфликтът. Той се справи с Касим Дал, сега се справи с Лютви Местан. Не може един министър председател (бел. ред Ахмет Давутоглу) да се обажда на нашия министър-председател да му възлага да озапти Ахмед Доган".

Андрей Райчев коментира, че българският етнически модел е в срив, а Ердоганова Турция е в принципно нова ситуация. Срещата на тези две събития предизвиква това „късо съединение".

„Опасността за нашата страна е съвършено ясна. Тук няма никакво съмнение. Тук е посегнато на това да имат третата по големина партия в българския парламент. Това нито е шега, нито е без последици и много сериозно трябва да ни осторожи всички", коментира социологът.

„Ако турската армия, недай Боже, се разходи в Родопите - а няма кой да я спре, тъй като българската армия я разоръжиха и унищожиха, едва ли Съединените щати ще си мръднат пръста", заяви акад. Георги Марков: „А Гърция да не е член на Варшавския договор? Недейте така! САЩ стоят зад Турция, а не зад България при един избор. Ние просто сме разоръжени, и то чрез САЩ".

Според него подобна опасност не трябва да бъде неглижирана.