Илиян Василев: Има опити да се възстановят „Южен поток" и „Бургас - Александропулис"
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2016 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илиян Василев: Има опити да се възстановят „Южен поток" и „Бургас - Александропулис"

/КРОСС/„Газпром" и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция. Това, което виждате сега е, че има опити да се възстанови проектът „Южен поток" и скоро ще започнат опити за възстановяване на „Бургас - Александропулис". Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с „Овергаз" в навечерието на Нова година. 

По думите на Василев за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт.

„Овергаз" разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от „Булгаргаз", което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар", обясни в студиото на Нова тв Илиян Василев.

По думите му от гледна точка на „Газпром" интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат - Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

„Газпром" е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и „Газпром", заяви бившият посланик.

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

„Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности", заяви Василев.