168-годишнината от рождението на Христо Ботев
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2016 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
168-годишнината от рождението на Христо Ботев

/КРОСС/ Днес се навършват 168 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев.

В Калофер, родния град на Ботев, тържествата започнаха още снощи с Тържествено събрание и концерт в големия салон на местното читалище. Днес от 11ч. честванията продължават с митинг-поклонение и полагане на Гирлянд на славата на Мемориалния комплекс "Христо Ботев" в града.

Годишнината беше отбелязана снощи и във Враца с премиера на документалния филм "100 хиляди крачки с Ботев". Днес филмът се представя в Букурещ по покана на нашето посолство в румънската столица.

От 13.00 ч. днес пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествено честване, водено от актьорът Мариус Донкин. В събитието ще участва хор "България" с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще изпълнят военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.

Слово ще произнесе доц. д-р Георги Вълчанов, зам.-ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Ще присъстват и ученици от столични училища, носещи името на Христо Ботев.

И в Стара Загора ще се проведе общоградско честване на 168-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

От 11.00 ч., под звуците на военния духов оркестър, ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".

Възпоменателното честване по повод навършването на 168 години от рождението на Христо Ботев в Пловдив е от 13 часа.

В Цар Симеоновата градина, под звуците на военния духов оркестър, с участието на представителен взвод и венценосци ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на един от най-достойните синове на нашето отечество, чиито живот и дело, поезия и подвиг, смърт и безсмъртие са се превърнали в легенда, която ще живее вечно. За краткия си жизнен път и своите 28 години, поетът ни завеща неповторимо литературно наследство, а саможертвата му за родината е подвиг, който ще помним завинаги. Слово по повод 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще произнесе Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

По традиция, на тържественото възпоменателно честване са поканени да присъстват: областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, председателят на Общински съвет - Пловдив и общинските съветници, заместник-кметовете и кметове на райони, представители на Българската армия, ветерани, представители на Българската православна църква, политически и обществени организации, творчески гилдии, медии и граждани.

Преди това, в 11.30 часа, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на р. Марица, срещу Водната палата.

В 10.50 във Варна ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев - Морската градина. В ролята на Ботев ще се превъплъти актьорът Филип Филипов, участвал във филмите „Ботев: от Голгота към Свобода" (2013), „Авантюра с Ботев" (2014) и „100 000 крачки с Ботев".

Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" организира церемония за полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев на площад Прохоровски в град Одеса, съобщиха от организацията. Така българската общност в Украйна ще отбележи 168-ата годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България.

Учениците от Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб "Актив".