„Йога – път към мрака” развенчава мита за йога като полезни физически упражнения
Секция: Православие
06 Януари 2016 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Йога – път към мрака” развенчава мита за йога като полезни физически упражнения

/КРОСС/ В началото на 2016 г. на книжния пазар излиза една нова и полезна за православните християни книга. „Йога - път към мрака" изследва задълбочено трудния за изясняване въпрос - че йога е религия.

Автор на книгата е преподавателят в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев, а богословската редакция е на Сливенския митрополит Йоаникий.

„Този труд прави задълбочено сравнение между йога и Православието и припомня на забравилите, че което е казано в Св. Писание, единствено е непроменимата и спасителна вековечна истина. За това свидетелства и Сам Господ Иисус Христос: „Аз съм пътят и истината и животът" (Иоан 14:6). Няма друга наука, друга философия или друг бог, който да е истината!", се казва в предговора, написан от Негово Високопреосвещенство.

„Йога - път към мрака" предлага кратка история на йога и подробно описание на нейните нравствени принципи, сравнени с православните етични норми. Книгата дава отговори и на въпросите за карма и прераждане, за това приемливо ли е православни християни да се занимават с йога, както и каква е разликата между гуру и духовен старец. Особено актуални и интересни са главите за мита за полезността на йога като гимнастика, както и йога и децата.
В отделно приложение е преведено и поместено великолепното съчинение на св. Николай Велимирович „Стъклените очи на Индия".

Настоящата книга е насочена преди всичко към християните, които вярват, че йога е учение, съвместимо с християнството. „Няма да е пресилено, ако кажем, че книгата „Йога - път към мрака" ще помогне да имаме правилен православен мироглед за учението на йога и ще послужи като отправна точка като увереност над силата на християнството", се казва в предговора на митрополит Йоаникий.