Откриха най-стария чай
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Януари 2016 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-стария чай

/КРОСС/Учени от Китайската академия на науките откриха най-стария известен чай в гробницата на император Цзин Ди от династията Хан, съобщи в. "Индипендънт".

Император Цзин Ди е починал през 141 г. пр. н. е, така че чаят е поне на 2150 г.Досега не беше намиран толкова стар чай, макар че в един древен китайски текст, написан около 100 години по-късно, се споменава, че Китай е изнасял чай в Тибет.

Учените от Китайската академия на науките са изследвали с мас спектрометрия малки кристали, уловени от власинки на повърхността на листата. Така те установили, че това е чай. Той е поставен в дървена кутия. Чаят е от най-високо качество, състои се само от пъпки.

Освен чай, императорът взел със себе си в отвъдното просо, ориз, лобода. В гробницата естествено са поставени и оръжия, фигурки от керамика, керамични животни. Има и няколко колесници с коне в естествен размер.

Гробницата на император Цзин Ди е близо до днешен Сиан, административен център на провинция Шенси. Тя вече е отворена за посещения. Макар и разкопките да са направени през 90-те години на миналия век, чаените листа са идентифицирани чак сега.