Отровна химия дебне в ракията менте
Секция: Интервюта
11 Януари 2016 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отровна химия дебне в ракията менте

/КРОСС/ Експертите категорично доказаха, че и най-евтината ракия, закупена от магазин е в пъти по-качествена от тази, продавана наливно като домашна. Случаят в Якоруда доказва, че няма нищо лошо в домашната ракия, но тази, която купуваме нелегално като „домашна" е направена некачествено само с цел продажба и може да бъде смъртоносна.

„Трябва ясно да разграничим домашната от нелегално произведената ракия", коментира Радослав Радев, председател на НЛВК. Масово нелегални производители казанджии продават некачествен продукт с етикет „домашна ракия", който достига трапезата ни с вярването, че това наистина е ракия. Но тази напитка съдържа опасно високи нива на метанол, висши алкохоли етилацетат и ацеталдехид. Всичката тази химия в завишени количества убива. В домашната ракия тези алкохоли също присъстват, но в допустими граници, категорични са експертите. Качествата й зависят от самите съоръжения и от уменията на този, който осъществява дестилацията. Едно от нещата, които са много важни, е да бъде отделена първата метилова фракция, тоест метанола, както и последната с висшите алкохоли. Има и един куп други вещества, които много зависят от вида суровина, която се изварява. Ако се изваряват плодове те трябва да бъдат здрави и да нямат загнивания. Недопустимо е да се изваряват купени и мухлясали плодове от борсите, които често случва. Не трябва да се изваряват стари компоти, сладка, конфитюри и други такива неща.

Не става дума за традиции, а за престъпен, ненаказан бизнес - производство на акцизна стока без да се заплаща акциз и без да са спазени технологичните изисквания, със всички рискове, които вървят с това производство. Тя е евтина, защото суровината за направата й възлиза на жълти стотинки (загнили плодове, мармалади, компоти, битови отпадъци и други), категорични са експертите. За съжаление, именно такива са съставките на продаваната по пазарите в пластмасови туби домошарка, която е направена не за да погали небцето на любителите на ракия, а за да донесе блага на казанджии, целящи само и единствено лесна печалба.

Държавата трябва да осъществява контрол, защото това е нейна функция, но е много важно и клиентите на подобни продукти да разберат, че купуването им крие опасност. Чисто технически, спиртните напитки, които са произведени в лицензирани дестилерии, поради тяхното техническо оборудване, състоянието на съоръженията и професионализма на работещите в тях, са с гаранция за качеството и безопасност, допълва още Радев.