ДФЗ подкрепи с близо 12 млн. лв. инвестиции в сектор „Рибарство”
Секция: ИКОНОМИКА
14 Януари 2016 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДФЗ подкрепи с близо 12 млн. лв. инвестиции в сектор „Рибарство”

/КРОСС/ Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция преведе близо 12 млн. лв. по осем инвестиционни проекта от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство" (ОПРСР) 2007-2013 година.

Два от вече реализираните проекти са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" . Близо 755 хил. лв. е окончателната субсидия за реконструкция и модернизация на рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в село Опан, област Стара Загора. Субсидия от 265 338 лв. е изплатена и за инвестиция във възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма в село Острица, община Две могили.

Разплащателната агенция изплати субсидии общо 115 млн. лв. и за четири проекта по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура". Средствата от ОПРСР са вложени в изграждането и модерницията на рибопреработвателни предприятия, както и в преработката на водораслова биомаса и производството на хранителни добавки.

Безвъзмездната финансова помощ по тези шест проекта е 60% от инвестиционните разходи, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд „Рибарство" (ЕФР) и 25 на сто - от държавния бюджет.

Субсидия на етап окончателно плащане от 4 577 818 лв. е преведена и на Община Созопол по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки". Проектът е за реконструкция на рибарския пристан и превръщането му в рибарско пристанище в град Черноморец. По същата мярка на етап междинно плащане са преведени 4 661 917 лв. на Община Поморие за за модернизация на рибарското пристанище в града.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер 100% от одобрените инвестиционни разходи, от които 75% са от ЕФР и 25% - от националния бюджет.