В последната година от мандата си Плевнелиев ще посети Бразилия и Аржентина
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2016 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В последната година от мандата си Плевнелиев ще посети Бразилия и Аржентина

/КРОСС/От 30 януари до 7 февруари президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в двете най-бързо развиващи се икономики в Латинска Америка - Бразилия и Аржентина.

Визитата в Бразилия на Плевнелиев ще бъде в труден за Дилма Русеф момент, заради нелеката ситуация от гледна точка на икономическото развитие и заради вътрешнополитическата нестабилност заради скандали за корупция, тръгващи от най-голямата държавна петролна компания. Президентът ще бъде там и като представител на Европейския съюз и това ще е знак за подкрепа лично към нея, коментираха от екипа на държавния глава.

Той ще бъде придружаван от бизнес делегация, в която ще бъдат представени фирми за биотехнологии, електроника, лекарства. Предвидено подписване на междудържавни споразумения за сътрудничество, както и между Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и местните търговски камари. Предвидени са и три бизнес форума - в столицата Бразилия, в Сао Паоло, където е и най-голямата българска общност, както и в столицата Буенос Айрес.

Международната програма на Плевнелиев през последната година от мандата му предвижда още и работно посещение в Украйна в края на март, където ще получи академична награда за личност на годината. Предвидени са и разговори с политическото ръководство на страната.

В края на януари държавният глава ще говори в Страсбург пред Комитета на министрите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който в момента се председателства от България. Предвидени са срещи с председателя на ПАСЕ, с генералния секретар на Съвета на Европа, с председателя на Европейския съд по правата на човека. След това пък в Рим държавният глава ще открие форум, организиран от Мадридския клуб, за междукултурния и междурелигиозния диалог и толерантността.

Тази година държавният глава ще води традиционната българска делегация в Рим за аудиенция при папата по случай 24 май - Деня на славянската писменост и култура.

През юни президентът Плевнелиев ще бъде в САЩ, през юли ще участва в срещата на върха на НАТО във Варшава, както и в срещата на върха "Европа-Азия" в Улан Батор, Монголия.

През февруари в София ще пристигне президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

През 2016 г. държавният глава ще бъде домакин и на два международни форума. В началото на юни ще председателства в София заключителната конференция на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), а пред септември ще бъде домакин на форума на групата "Арайолуш", за който се очаква да пристигнат държавните ръководители на Португалия, Германия, Австрия, Италия, Унгария, Латвия, Естония, Словения.