Започва нова „златна страница” в историята на Иран (видео)
Секция: СВЯТ
17 Януари 2016 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва нова „златна страница” в историята на Иран (видео)

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Рухани приветства ядрената сделка със световните сили и я нарече „златна страница" в историята на страната. Той очаква икономическо бъдеще, по-малко зависимо от петрола, предаде Reuters.

В обръщението си пред парламента президентът Рухани отбеляза и възраженията на Израел срещу вдигането на санкциите, на някои американски конгресмени и, както той ги нарече, войнолюбците в региона - очевидно става дума за противниците на Иран в Залива.

video: https://www.youtube.com/watch?v=dDJXUkdF2Zk

Дългогодишната икономическа изолация на Иран приключи, когато световните сили вдигнаха санкциите в събота в замяна на съгласието на Техеран да приеме сделка за ограничаване на ядрените си амбиции.

Рухани представи проектобюджета на Иран за следващата фискална година, която започва от март, и определи сделката като „повратен момент" за икономиката на страната, която е сред основните производители на петрол, но бе изолирана от световния пазар в последните пет години.

„Ядрените преговори, които напредваха под водачеството на Върховния ни лидер и с помощта на народа ни, са истинска златна страница в историята на Иран", каза Рухани.

„Ядрената сделка е възможност за развитието на нашата страна, за подобряване на благосъстоянието на народа ни, за стабилност и сигурност в региона", допълни президентът.

По същото време, когато бяха вдигнати санкциите, Техеран обяви освобождаването на петима американци, сред които и репортерът от „Вашингтон пост" Джейсън Резаян, като част от размяна на затворници със САЩ.

Двете събития намаляват значително напрежението между Техеран и Вашингтон, което бе ключово за региона още от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Десетки милиарди долари, под формата на ирански активи, сега ще бъдат размразени и мултинационалните компании вече ще имат възможност да развиват бизнес в Иран, чийто пазар е гладен за всичко - от автомобили до части за самолети.

Размразяването между САЩ и Иран обаче се приема с подозрение от републиканците, както и от съюзниците на Вашингтон в Близкия Изток, включително Израел и Саудитска Арабия.

Позицията на Израел личи недвусмислено в изявлението на премиера Бенямин Нетаняху снощи. „Дори и след подписването на ядреното споразумение, Иран не е изоставил амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие и продължава да дестабилизира Близкия Изток, да разпространява по света тероризъм и да нарушава междунаодните си ангажименти", се казва в изявлението.

Рухани отвърна на критиците си: „Радват се всички освен ционистите, войнолюбците, които разпалват религиозни войни сред ислямските народи, и хардлайнерите в американския конгрес".

Международната агенция по атомна енергия обяви в събота, че Иран се е съобразил със споразумението от миналата година със шестте световни сили и това на практика изпрати санкциите в миналото. Директорът на МААЕ Якия Амано днес е в Техеран за среща с президента Рухани и ръководителя на местната ядрена агенция. Минути след изявлението на МААЕ Съединените щати формално вдигнаха санкциите в банковия сектор, корабоплаването и търговията със стомана. Европейският съюз също така отмени своите икономически и финансови санкции срещу Иран, които бяха свързани с ядрената тема. Изявлението на МААЕ на практика отмени и всички останали санкции срещу Иран, наложени от ООН.

Краят на санкциите означава повече пари и повече престиж за шиитски Иран, който играе основна роля в религиозните конфликти в Близкия Изток, особено във войната в Сирия, където съюзниците на Техеран се бият срещу сунитските бунтовници.

Новината също е успех за президента Рухани, прагматичен духовник, който бе избран през 2013 г. с обещанието да намали изолацията на Иран.

Техеран отрича ядрената му програма да е имала за цел сдобиването с атомна бомба. Вашингтон настоява за отделни, макар и не толкова мащабни, санкции срещу Иран заради противоракетната програма.

Великобритания също приветства изпълнението на споразумението, както и Франция, която обаче обяви, че ще наблюдава отблизо спазването на ангажиментите. Япония планира да вдигне повечето от санкциите си срещу Иран, включително и възможността японски компании да инвестират в добива на петрол и газ. Това ще стане до няколко дни, обяви външното министерство в Токио.