Линейките вече ще стигат до адрес за 4-5 минути
Секция: Здраве
25 Януари 2016 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Линейките вече ще стигат до адрес за 4-5 минути

/КРОСС/Линейките могат да стигат до адрес за 4-5 минути и да избягват задръстванията и ремонтите благодарение на системата за контрол на трафика ЛИМА, с която вече Пътната агенция работи.

Изчисленията на специалистите показват, че с тази организация София може да бъде обслужвана дори само от 10-ина линейки. Новата система трябва да заработи до няколко седмици.

Пламен Ненов е шофьор на линейка от 6 години, разказва бТВ. Почти всеки ден попада на затворени улици и задръствания. Преди няколко дни попаднал на булевард в ремонт със затворени две ленти и едва стигнал до адреса на човек в критично състояние.

"На нас ни отне в това задръстване 10-на минути да мина разстояние от 1 километър", казва Пламен Ненов.

Лилия Николова добре знае какво е да чакаш линейка и тя все да не идва. Когато малкият й син се разболял внезапно й се наложило да чака цели 5 часа.
"След час и половина ми звъннаха, за да питат как е детето, а аз казах, че ги чака. След 5 часа ми звъннаха отново да питат дали още ги чакаме", спомня си жената.

Основното правило в спешната помощ е, че в тези ситуации всяка минута може да бъде фатална.

"Нещата могат да придобият необратим характер за спешните случаи, които се изпълняват в момента", казва дежурният лекар Пламен Паликарски.

Новата система всъщност изчислява най-подходящия маршрут за всяка линейка. В реално време се избягват ремонтите, затворените улици, дори задръстванията.

"Както виждате не най-близката линейка може да стигне най-бързо, а всъщност линейка, която на пръв поглед изглежда далеч може да стигне по-бързо до самия инцидент", обяснява Мартин Димитров, от Системата за контрол на трафика.