ИПИ: Липсата на образование е присъда за бедност в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2016 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: Липсата на образование е присъда за бедност в България

/КРОСС/Полученото висше образование гарантира, че човек няма да изпадне в бедност в България. Това е един от изводите от изследването на Института за пазарна икономика "Образованието и заетостта като фактори за кривата на доходите и щастието в България". Основните заключения бяха представени пред медиите от старши икономиста Петър Ганев.

Заможните домакинства (обединяващи 20% от хората с най-високи доходи) генерират 40% от доходите
в обществото, докато бедните (съставени от най-бедните 20% от хората) получават едва 7%. "Средната класа" генерира останалите 53% от доходите, сочат данните от изследването на ИПИ, което е основано на статистическа информация от 2013 г.

Липсата на образование е най-значимият фактор за бедността, е изводът на изследователите.

По думите на Ганев, процентът на бедност при висшистите е под 5 на сто, а еквивалентният им доход - около 1000 лева. Групата на висшистите към 2013 г. е около 1.2 млн., от които работещите са 887 хил. души.

Наличието на гимназиално или средно професионално образование също гарантира намиране на работа, процентът на заетост при тези хора е над 60%, а бедността - 12-13%.

В същото време при хората с основно образование бедните са 37%, шансовете да си намериш работа с това образователно ниво е под 50 на сто, посочиха изследователите.

Най-проблемната група са хората с начално и по-ниско образование, рискът от бедност при тях е 60 процента. Това е "като присъда, че няма да работиш и ще бъдеш беден", коментира Ганев.

В София и други от по-големите областни градове процентът на бедност е по-нисък - около 10 на сто, а средните доходи - почти 1000 лева, сочат данните от изследването. Това означава, че там вероятността да имаш работа и сравнително висок доход е доста голяма.

Бедността в малките населени места е около 33 на сто, т.е. една трета от хората на село или в малкия град са бедни.

Изследването показва, че в България няма пряка връзка между бедността и разклатеното здраве, докато се потвърждава, че бедността кара хората да се чувстват нещастни. Около 1.5 млн. бедни българи дават оценка 3 от 10 на удовлетвореността си от живота. В същото време половината бедни са в добро или много добро здравословно състояние.

Все пак анализаторите са установили близост във възгледите на бедните и заможните по една тема -
доверието в правосъдието и усещането им за справедливост е драматично ниско.