ЕК представя десетия доклад за напредъка на България
Секция: ПОЛИТИКА
27 Януари 2016 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК представя десетия доклад за напредъка на България

/КРОСС/Европейската комисия ще представи днес по обед оценката си за свършеното от българските власти срещу корупцията и организираната престъпност през последната една година у нас. Девет поредни години след влизането в Европейския съюз България и Румъния са обект на наблюдение и препоръки от Брюксел.

Днес Европейската комисия ще публикува 10-тия си доклад с политически оценки за работата на МВР, следствието, службите, прокуратурата и съда. Механизмът не води до санкции за България от ЕС - докладите само констатират предприетите мерки на правителството за промяна на законите и дали те водят до независимост на институциите и ефективна борба с политическата корупция и мафията.

Тази информация де юре е предназначена за правителствата на останалите 27 страни-членки на съюза и особено за онези, които още през 2006 година имаха резерви към пълноправното членство на България и Румъния и покриването на европейските стандарти за върховенство на закона. Липсата на убедителни резултати се превърна в повод за някои държави от 2009 година насам да блокират присъединяването на София и Букурещ към Шенгенската зона без вътрешен граничен контрол в Евросъюза поради липса на доверие.

В текста на доклада се очакват за пореден път негативни констатации както за Висшия съдебен съвет, така и за прокуратурата. Описват се подробно редица скандали в медиите, свързани със съмнения за търговия с влияние и намеса на изпълнителната власт в работата на магистратите.

Отбелязват се и промените в конституцията, но сред предстоящите заключения са липсата на убедителни резултати в съдебната реформа и противодействието на корупцията, които все още остават написани стратегии на хартия, но не и приложени на практика.