Национален ден на шоколадовата торта
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Януари 2016 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален ден на шоколадовата торта

/КРОСС/Днес е Националният ден на шоколадовата торта! Тортите имат богата кулинарна история, разказва foodpanda.

Съвременият облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. В Гърция, тортите (или "plakous") са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и „торта", като взаимозаменяеми, за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколени и е успешен бизнес. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

Най-емблематичната торта за България е бисквитената или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.

В редица европейски столици днес по улиците ще се продават мини торти със знамената на държавите, карасиво опаковани и много вкусни.