Проф. Искра Баева: Терминът турско "съжителство" е неадекватен
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2016 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Искра Баева: Терминът турско "съжителство" е неадекватен

/КРОСС/ Терминът "турско съжителство" се появява за първи път в учебниците, той е много странен, напомня началото на 90-те години, когато се появи термин "присъствие", плод на творчество на депутати от ДПС, заяви по НТВ Искра Баева, историк.

Има някакво съжителство, но то не е на семейни начала, уточни Владимир Станев, гл. ас. по история от СУ. И се съгласи, че това се появява за първи път.

Господство, владичество са приетите термини, продължава да се използва и възприетият още от Възраждането термин турско робство. Той има емоционално съдържание и присъства в българския фолклор, обясни Баева.

Има си научна терминология, която не зависи от обществените нагласи, каза Станев и добави, че турско робство не бил приет термин, бил неадекватен. Имаме държава Република Турция, появила се след България, но преди това имаме империя, която е мултинационална и турците може да не са били мнозинство, каза Станев.

За Баева терминът "съжителство" е неадекватен, за Станев - прекален. Когато Османската държава опитва да закрепости българите, тя не успява, селяните ни не са със статута на роби, смята Станев.

Робство в Османската империя също има, като явление присъства, но не се отнася за българското население, уточни Баева. Баташкото клане е реалното положение на българите в Османската империя, каза тя - имали са земя, работели са, но се е случвало и това, каза тя.