Лавров: Русия смята да развива сътрудничеството с Туркменистан в борбата срещу тероризма и наркотрафика
Секция: Русия
28 Януари 2016 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия смята да развива сътрудничеството с Туркменистан в борбата срещу тероризма и наркотрафика

/КРОСС/ Русия смята да развива и укрепва сътрудничеството с Туркменистан по международните и двустранните въпроси. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов, предаде ТАСС.

„Руският лидер Владимир Путин ви предава топли пожелания, с удоволствие си спомня за вашата среща в Техеран в края на ноември и с нетърпение очаква нов контакт“, каза Лавров, обръщайки се към Бердимухамедов.

„Заинтересовани сме в координиране на нашите действия по въпроси, свързани с пресичането на терористичната заплаха, наркотрафика и проявите на организирана престъпност“, подчерта руският министър.

Русия и Туркменистан са обсъдили също така и въпросите за сътрудничеството по централноазиатския проблем, в частност, Афганистан.

Както отбеляза руският външен министър, „ние имаме единна позиция за необходимостта от политическо разрешаване на проблемите, които остават в Афганистан, за да бъде регионът ни регион на мир и добросъседство“.

По думите на Лавров, обсъдено е било и сътрудничеството между двете страни в ООН и други международни структури. „По голяма част от въпросите позициите ни съвпадат, включително и по инициативите, които Русия и Туркменистан насърчават в международната общност“, потвърди той.