Анализ на Райфайзенбанк отчита ръст в строителството
Секция: ИКОНОМИКА
28 Януари 2016 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализ на Райфайзенбанк отчита ръст в строителството

/КРОСС/Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към средата на януари.

Анализаторите на банката отчитат, че към ноември 2015 г. индексът на индустриалното производство слабо се понижи до 116.8 пункта, или с 2.5% спрямо октомври. От друга страна, в сравнение с октомври 2014 г. индексът бележи ръст с 1.0%. Въпреки променливата му месечна динамика, неговата средна 12-месечна стойност се покачи само с 1.0 пр.п и достигна 110 пункта. Годишният ръстът на индустриалното производство е резултат и от повишените разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през миналата година.

„През ноември строителството отбеляза годишен прираст с 1.3%, след четири месеца на задълбочаващ се спад. Очаквано, той се дължеше на по-големия ръст от 8.6% на гражданското и инженерното строителство, който бе достатъчен, за да преодолее спада на сградното строителство (-5.2%). Относително доброто представяне на гражданското и инженерното строителство продължи да е резултат от проактивната публична политика за рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура, както и за изграждане, реконструкция и модернизация на обществени сгради и съоръжения, работата по Софийското метро. Очаква се сградното строителство да продължи да се свива, макар и с по-бавни темпове", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Брутният външен дълг към октомври 2015 г. беше 34.3 млрд. евро, което е с 4.7 млрд. евро по-малко от този към октомври 2014 г. В неговата структура вътрешнофирмените заеми заемаха най-голям относителен дял от 37.1%, който се сви с 4.8 пр.п. в сравнение с октомври 2014 г. Заемите на „други сектори" бяха 34.8% от брутния външен дълг, което е с 3.8 пр.п. повече от дела им година назад. Държавното управление заемаше трета позиция с дял от 16.4%, който също регистрира разширяване с 3.8 пр.п., изкачвайки се с една позиция нагоре в структурата на брутния дълг за периода. Обратно, заемите на банковия сектор преминаха от трето на четвърто място, свивайки се с 2.9 пр.п. до 11.8% към октомври 2015 г.

„С други думи, в рамките на общия спад на брутния външен дълг дългът на държавното управление и „другите сектори" намаляваха по-бавно, поради което разшириха дела си за сметка на по-бързо спадащите вътрешнофирмени заеми и външни заеми на банките", допълни Калчев.

Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите с 0.2% през ноември, движен от кредитите към нефинансовите предприятия (0.3%), докато кредитите към домакинствата отбелязаха спад от 1.0%.
„Значителните спадове на кредитите, характерни за изминалите 12 месеца, се дължаха на отписването на кредитния портфейл на КТБ, което изкривяваше статистическите годишни сравнения. С данните за ноември 2015 г. този ефект е заличен и показателите за годишна динамика отразяват по-точно случващото се в сектора. Макар и слаб, ръстът на кредитите към бизнеса през ноември е положителен факт, който обаче трябва да се потвърди в следващите месеци, за да окаже ефект върху реалната икономика", коментира още Калчев.