„Физика на тъгата“ на финал за наградата PEN
Секция: КУЛТУРА
03 Февруари 2016 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Физика на тъгата“ на финал за наградата PEN

/КРОСС/ Романът „Физика на тъгата" на Георги Господинов влезе в пряка конкуренция с „Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски за награда в САЩ. Заслугата е на преводачката Анджела Родел, чиято работа по книгата й донесе номинация за PEN Translation Prize.

Най-старата писателска организация в света удостоява с отличието изключителните преводи, появили се на английски през съответната година, а романът на Господинов излезе отвъд Атлантика с клеймото на Open Letter Press през април 2015 г.

Списъкът с финалистите включва пет заглавия, сред които са също „Виелица" на Владимир Сорокин, „Празно сърце" на Виола ди Градо и „Събрани разкази" на Кларис Лиспектор.

Кой печели, ще стане ясно на 1 март. В журито влизат изтъкнати преводачи на английски от руски, арабски и френски, а призът е нареждан сред най-сериозните за изкуството на превода.

На английски език „Физика на тъгата" излезе през 2015-а година, чрез американското независимо издателство Open Letter. Наскоро стана ясно, че то подготвя публикуването и на друг български роман - „Една и съща нощ" на Христо Карастоянов. Той ще е в превод на Изидора Анжел.

Освен в САЩ „Физика на тъгата" е успешно продавана и в Европа.

„Господинов пренарежда правилата на традиционния роман. Резултатът е въртележка от спомени", отбелязва в броя си отпреди седмица белгийският вестник De Morgen. "По-добра преводна книга напоследък от "Физика на тъгата" не е излизала", пък отбелязва холандският сайт за литература verstwee.nl. Романът е сред най-четените и в Македония и Черна гора, а през 2014 г. беше сензация в Италия, където остана на няколко гласа разстояние от наградата „Стрега", смятана за най-престижната на Апенините.

Името на Георги Господинов ще се споменава и на предстоящия кинофестивал „Златната мечка" в Берлин заради анимационния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша", създаден по едноименния разказ на писателя. Киномаратонът е от 11 до 21 февруари и 6-минутната продукция е включена в програмата за късометражни филми Generation, а излъчването й в германската столица ще бъде нейната премиера.