Българи от Лондон към Борисов: Какво правите, за да се върнем?
Секция: ПОЛИТИКА
04 Февруари 2016 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи от Лондон към Борисов: Какво правите, за да се върнем?

/КРОСС/Какво прави държавата, за да върне българите в чужбина в родината и какви са стимулите, за да се преодолее демографската криза. Тези въпроси поставят българи в Лондон на премиера Бойко Борисов, по време на посещението му там.

В социалните мрежи беше разпространено видео на част от дискусията между премиера и наши сънародници.

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията.

Той поставя въпрос и с обезлюдяването на страната. "Ние сме буквално асимилирани", провикват се хора от присъстващите.

"Правим всичко възможно", отговаря Борисов.

"Г-н Борисов, как да оставя децата си да израснат в България, която е разпиляна и разпокъсана", задава отново въпрос човекът от публиката. Борисов отговаря: "Това не е верно". "Как да не е вярно? Ние сме пример за това. Защо съм аз тук, а не в България?", отговаря на свой ред мъжът.

"Добре дошъл си да се върнеш", казва му Борисов, на което жена от публиката контрира: "Няма работа".

Друга жена пита има ли програми за начален старт за работа в България. "Има, разбира се, по програма "Конкурентоспособност", отвръща Борисов, на което получава отговор: "Не, няма".

Друг човек от публиката пита Борисов дали би подкрепил идеята за единна минимална работна заплата в целия ЕС. Премиерът казва, че "трябва да удържат бюджетите" и икономиката трябва да е стабилна. Човекът от публиката му казва, че това би било стимул за връщане на хората в България, на което Борисов отговаря: "Да, но трябва други трябва да ги изработят тези пари".

След това Борисов си тръгва и предлага "колегите" (правосъдният министър Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Даниел Митов) да продължат да отговарят на въпросите.