Отвориха граничните пунктове с Гърция (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2016 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отвориха граничните пунктове с Гърция (обновена)

/КРОСС/Граничните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички видове моторни превозни средства.

Към 9.10 часа през контролно-пропускателните пунктове на границата с Гърция се пропускат всички моторни превозни средства, включително и товарните автомобили, информират от ГД „Гранична полиция".

В 10 часа обаче бе преустановено пропускането през ГКПП "Илинден - Ексохи" за всички моторни превозни средства. Заявените интервали са от 10 до 15 часа и от 17 до 22 часа. Леките автомобили и автобусите ще могат да преминават през пункта между 15 и 17 часа и след 22 часа. Товарните автомобили няма да бъдат пропускани.

По-рано днес говорителят на МВнР Бетина Жотева каза, че все още няма отговор от Европейската комисия след писмото на България по повод продължаващите няколко дни блокади на българо-гръцката граница, които възпрепятстват вноса и износа на стоки от и за България.

Няма ред за решаване на тези проблеми. Има механизми, чрез които Европейската комисия може да започне наказателни процедури срещу Гърция, посочи говорителят на МВнР. Бетина Жотева каза още, че с дипломация и преговори е необходимо да бъде свалена блокадата на границите и едва след това могат да бъдат потърсени компенсации. 

Поведението на правителството на Гърция е пряко нарушение на договора от Лисабон, който задължава държавата да осигури безпрепятственото движение на стоки и капитали, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му това, което трябва да направи България в тази ситуация, е да се обърнат към гръцкото правителство и да им кажат, че така няма да се случат нещата. Според него границата трябва да бъде затворена за всякакви гръцки стоки.