Вишеградската четворка с позиция за отстъпките, които Англия поиска от ЕС
Секция: СВЯТ
05 Февруари 2016 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вишеградската четворка с позиция за отстъпките, които Англия поиска от ЕС

/КРОСС/ Вишеградската четворка ще излезе с обща позиция по отстъпките, които Великобритания иска от ЕС, за да остане в съюза. Преди дни Брюксел представи проекта с отстъпките, договорени с Великобритания за оставането на Обединеното кралство в ЕС.

Договорените с Лондон отстъпки включват ограничаване на социалните помощи за работници от други страни членки на ЕС за период до четири години. Договорена е и промяна в размера на детските надбавки, които могат да бъдат получавани във Великобритания. Те вече ще бъдат в размера, който заплаща родината на работниците, а не в размера, който се заплаща във Великобритания. Лондон и Брюксел са договорили още разпоредба, която позволява на 55% от държавите членки да могат да искат спиране или преразглеждат на европейско законодателство.

Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария, има намерение да състави обща позиция по отношение на исканата от Великобритания реформа в ЕС. Едно от основните им притеснения е предложението за ограничаване на помощите за граждани на други държави от ЕС, като според тях това ще доведе до дискриминация.

„Разбираме, че Великобритания иска да реформира ЕС, защото в международен план Съюзът отстъпва, икономиката му е по-близо до стагнация, отколкото до растеж", коментира в ефира на унгарско радио премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Очаква се в понеделник Орбан да се срещне с полския си колега Беата Шидло, за да разговарят по този въпрос.