Смъртоносен трус с магнитуд 6.4 по Рихтер в Тайван
Секция: СВЯТ
06 Февруари 2016 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смъртоносен трус с магнитуд 6.4 по Рихтер в Тайван

/КРОСС/Най-малко седем души са загинали при силното земетресение, което удари Южен Тайван, предоха световните агенции.

При труса с магнитуд 6.4 по Рихтер, който бе регистриран към 4.00 ч. местно време, рухнаха сгради, включително 17-етажен жилищен блок в южния град Тайнан.

Спасители все още са на мястото в опит да извадят затрупани хора. По информация на Ройтерс 35 души са под развалините.

Епицентърът на земетресението е бил на 43 км югоизточно от Тайнан на дълбочина 23 км, по информация от американския институт по геология. Трусът е бил последван от няколко вторични.

Би Би Си съобщава за най-малко 155 ранени. Президентът на Тайван Ма Индзю пристигна на мястото на разрушенията. Той посети спешния център и болницата, където са настанени ранени хора, и призова спасителните екипи да положат всички усилия да спасят хората, които може да са оцелели под развалините.

По информация на Ройтерс няколко сгради в 2-милионния град са опасно наклонени след труса. Местната противопожарна служба е съобщила, че всички усилия на този етап са насочени към издирване на оцелели от рухналата 17-етажна сграда. В нея са живеели 92 домакинства и регистрирани на адреса 256 души.

В Тайван вече се повдигат въпроси за качеството на строителството на рухналата сграда. Съседи разказаха, цитирани от Ройтерс, че са имали съмнения за качеството на конструкцията, когато сградата е била в строеж през 90-те години. Кметът на града Уилям Лай заяви, че е твърде рано да се твърди, че причината е лошо строителство, но добави, че "отговорност ще се търси по-късно".