Русия и Иран облекчават визовите правила
Секция: СВЯТ
06 Февруари 2016 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Иран облекчават визовите правила

/КРОСС/Споразумение между Русия и Иран за опростяване на процедурите за издаване на визи влиза в сила от днес, съобщава ТАСС.

Междуправителственото споразумение е подписано в Техеран на 23 ноември 2015 г. в присъствието на президентите на Русия и Иран - Владимир Путин и Хасан Рохани, след преговори между двете държави.

„Документът е насочен към опростяване на реципрочна база условията за пътувания на граждани на двете страни", посочва руското външно министерство. От ведомството допълват, че това може да облекчи визовите правила за руски и ирански бизнесмени, хора, участващи в научни, културни или творчески дейности, за студенти и учители, туристи и други категории.

„Споразумението ще помогне за засилване на руско-иранските връзки по всички направления на партньорството", посочват още от руското външно.

Топ съветникът по международните въпроси на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменеи - Али Акбар Велаяти, който е бил на работно посещение в Москва в периода 1-4 февруари, заявил, че Иран обмисля възможност за отмяна на входните визи за туристи от Русия.

„Говорейки за отмяната на туристическите визи с Русия, този въпрос се дискутира, както и се обмисля възможността за евентуална отмяна на бизнес визите", обяснил Велаяти. Той щял да се опита да допринесе за това.

Повече от 5 милиона руски туристи са посетили Иран през 2015 година.