Топ 12 на досадниците във Фейсбук
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Февруари 2016 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Топ 12 на досадниците във Фейсбук

/КРОСС/Социалните мрежи, иначе толкова полезни за куп инициативи, са и най-точното място да се проявят дразнещите черти на талантливи в несъвършенствата си хора. Вече веднъж разказахме за най-кофти типажите във фейсбук: сред тях попаднаха лудата майка, селфи маниака, обсебения от български футбол човек и много други. Списъкът обаче е прекалено дълъг, а и атрактивен, затова решихме да го продължим с нови 12 типажа, които населяват социалното пространство. Ето кои са те.

1. Фитнес маниака

Ние нямаме нищо против хората, загрижени за оформените си бицепси и плочките на корема. Принципът при тях обаче е "Здрав дух в здраво тяло с нездрав нарцисизъм". Държат да те запознаят с всички детайли в прогреса си с тренировките. Не е сигурно, че биха се потили в залата, ако после няма да си направят селфи на мускулите. Хранят се с химия и лайкове. Готови са веднага да ти направят четиридневна програма в залата. Ти обаче имаш личен живот и не можеш да се посветиш докрай? Е, това е защото те мързи и не си мотивиран, биха ти отвърнали. Как да им обясниш, че човек може да има и други цели в живота освен да направи серии със 120 на лежанка.

2. Царят на татуировките

Този човек някак не е разбрал, че през 2016-та година да имаш татуировка не е нещо особено интересно. А защо така на всяка снимка се е наклонил настрани, че да му видим лявото рамо? Понеже там има нарисуван бик, който говори за "борбения му характер". На гърдите му пък се е разперил орел - какъв ужас! Може би трябва да тагне "Нешънъл Джиографик" върху тялото си...

3. Екскурзоводът

Може би в началото на Фейсбук и първите години, когато бе популярен, снимките от различни точки на планетата бяха интересни. Но все пак в този човек, който постоянно публикува фотоси от всичките си екскурзии, има нещо съмнително. Обвиняваме го в следното: той никога не се потапя в чужд град и не изследва истински далечната култура, понеже през цялото време е увлечен в това да се снима пред най-известните сгради, за да се покаже в социалната мрежа. За него е в пълна сила правилото: "Преди хората се снимаха за спомен, а сега се снимат за Фейсбук".

4. Човекът-кауза

Когато в Париж взривяват бомби, той е с фотос на френското знаме. Когато има гей парад, той е със знамето на дъгата. Когато дават "Междузвездни войни", той държи джедайски меч на профилната си снимка. Изключително морален и съвършен човек, държащ да демонстрира безукорната си склонност към доброто, обществено полезното и значимото. А как вчера си изхвърли цигарата на тротоара - това никой, никой не го видя! Човекът-кауза ще ви проглуши ушите с високите си идеали, но на чаша кафе изведнъж ще забележите купищата недостатъци, с които е белязан характера му. Нищо. Тия работи не се виждат във Фейсбук.

5. 20 статуса дневно

Ни повече, ни по-малко. Тази цифра е за диагноза, но за жалост е привична за немалко потребители в мрежата. Принципът е следния. Гледаш сутрешния блок и публикуваш какво мислиш за казаното от Михаил Миков. Малко след това в студиото е поканен негов съперник - да кажем Цецка Цачева. Веднага добавяш и текст за нейните думи, а накрая с трети статус обобщаваш впечатлението си от цялото предаване. Ето, едва 9 часа е, а ти си с три публикации напред. Време е да пиеш кафе и да слушаш музика за тонус. Защо да не публикуваш кое парче си си пуснал? Към 11 добавяш по нещо за образователната реформа, а към 1 - за рождения ден на Меси. Лека полека денят се изнизва, а в 19. ч., малко преди вечеря пускаш снимка с котката си, задължително! А, оказва се петък, а в петък има какво? "Панорама!" Че това са ти поне пет статуса, толкова гости и теми има...Ето ги двайсетте поста, готови.

6. Отличничката

Тя е студентка, от онзи тип, който твърди, че "със сигурност ще се провали на изпита", но е пълна отличничка вече 16-та година, ако броим и тези от гимназията. В което няма нищо лошо: притеснителното обаче е че всеки път след изпит пуска снимка на книжката с жадуваната бележка. Образованието й е единственият повод за гордост, който изпълва живота й със смисъл. Ние обаче, да си признаем, трудничко ще се впечатлим от отличните й оценки. Тя все пак учи в УНСС.

7. Мистър Очевиден

Навън е заваляло сняг. Нормално, краят на декември е. Снегът, като повечето природни явления, се забелязва лесно. Например: като ходиш по улицата. Или пък излезеш на терасата. Общо взето, каквото и да правиш, ти просто виждаш, че навън вали. Но Мистър Очевиден е готов да ти го покаже със снимка във Фейсбук. О, ето, той написа "Честит първи сняг"! А когато отиде на море, той пуска снимка на морето. Под нея пише: "Ето го морето!" Мистър Очевиден няма да ви спести нищо от действителността. Особено онова, което така или иначе виждате.

8. Крайният конспиратор

Светът е огромна схема. Вие сте буболечка. Евреите управляват всички. И крият лекарството с рака. Този тип потребител може да ви разкаже за всичко това. А най-интересното е той знае добре дълбоките тайни на икономиката, историята и политиката от най-сигурни източници: клипчета в youtube и статии в нелечими сайтове. Във Фейсбук е готов само с няколко думи да ви обясни от кой точно заговор сте част и как сте обречен вовеки.

9. Онзи с цитатите

Той не чете книги. Защо му е, когато може директно да публикува цитати на Ницше, Паоло Коелю, Шекспир и Иван Вазов. Всички те съжителстват комфортно на стената му. В библиотеката вкъщи обаче има десетина книги. Готов е да ви зарине с мъдри мисли - по осем-девет на ден. Счита, че литературата е едно голямо занимание, което обаче е малко излишно, понеже може да се сведе до няколко ефектни изречения.

10. Мразещият паметници

Това е човек, който има една голяма мечта: да демонтира паметници. Ето, девети пореден ден той пише във фейсбук, че паметникът на Съветската армия е на окупаторска армия. Дайте му гранатомет и ще взриви половината Борисова градина. Да не говорим за Самуил: би го натрошил, за да го предаде за скрап. Съзнанието на този потребител е просто помрачено от всички паметници наоколо. Той иска да се разхожда в страна, в която монументи се издигат единствено от хора, родени след 89-та. И изпада в бурна еуфория при всяка акция, която боядисва паметника на Съветската армия. Това че вече е 12-та подред и отдавна се е изтъркала не му прави впечатление. Важното е да се махат паметници.

11. Носталгичния соц реалист

Разбира се, десният радикалист има и своя сходен по неуместност антипод. Това е човекът, който всеки ден публикува статус, жалеещ по Тодор Живков. Социализмът е обетованата земя на миналото, която никога няма да се върне. Този Фейсбук типаж е готов предварително да осъди на неуспех всяко явление, случило се след промените.

12. Лудият по Иван Костов човек

Не е възможно да не сте засичали този типаж. Той изповядва някакъв странен култ към Иван Костов. Този култ отдавна се е оттласнал от всякакво рационално мислене. Когато случайно Иван Костов се появи в ефир, потребителят веднага споделя видеото във Фейсбук, с един-единствена коментар: Костов!!! Цъкаш да видиш...И какво, Костов действително говори някакви неща, които принципно са колкото впечатляващи, толкова и в рамките на досадното. Наистина, странна фиксация.