Две нелегални имигрантки са починали от студ
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2016 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две нелегални имигрантки са починали от студ

/КРОСС/Две нелегални имигрантки са починали от измръзване. Това обяви МВР шефката Румяна Бъчварова в интервю за БиТиВи.

Снощи късно в района на Малко Търново са били открити 19 нелегални. Сред тях имало хора с измръзвания. Бъчварова подчерта, че граничарите са опитали да помогнат на двете жени, като дори са ги носили на ръце. Въпреки това те не са издържали и са починали. Едната жена е по-млада, а другата - по-възрастна.

Те са от Афганистан, според информацията, с която Румяна Бъчварова разполага към момента. Тя подчерта, че нелегалното мигриране крие подобни рискове - измръзване в студеното време.

На останалите от групата ще бъде оказана помощ и ще бъдат регистрирани.

Бъчварова изтъкна, че резултатите от мерките за миграцията у нас са видими. Не само успяваме да пазим границите си, но и да регистрираме и интегрираме голяма част от мигрантите. Проверявали се тези, които съвпадат с рискови профили, както и се установява дали имат наистина нужда от подкрепа.

Бъчварова няма информация заедно с бежанците у нас да са пристигнали и радикализирани хора. Тя отново подчерта, че всички с рисков профил се проверяват, интервюират и за тези, които има съмнения, не се допускат. Всички процедури се спазват и се проверява всяка една постъпваща информация, категорична е Бъчварова.

По-рано кореспондентката на Нова телевизия от Бургас съобщи, че късно снощи в района на Малко Търново гранични полицаи са задържали група от над 20 нелегални мигранти. Тя информира, че по непотвърдена информация 15-годишно дете е починало от студ.

В болница са настанени 11 деца и две жени. Те са с втора и трета степен на измръзване.

Около 21.30 часа в Спешното приемно отделение на бургаската болница пристигнала първата линейка. С нея били докарани две момиченца на видима възраст 4-5 години. Майка им обяснява, че са от Ирак. Двете дечица са били в първата група, която граничарите са извозили от гората.

В същото време втора група нелегални се извозвали с високопроходим камион на „Гранична полиция". Мигрантите са открити в Странджа. Над 30 сантиметра е била снежната покривка в района на Малко Търново вчера.

Медиците от спешния център не искат да коментират нищо, докато не приключат прегледите на всички мигранти.