Софийската синагога е сред най-красивите в света
Секция: Православие
07 Февруари 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската синагога е сред най-красивите в света

/КРОСС/Световният туристически сайт Culture Trip класира Софийската синагога на трето място в света сред най-красивите еврейски храмове. Храмът в центъра на българската столица е изпреварен само от Голямата хорова синагога в Санкт Петербург и от Голямата синагога в Будапеща.

Ето и трите най-красиви еврейски храмове в света:

1.Василий Стасов е проектирал голямата синагоhа в Санкт Петербург, Русия. Тя е завършена през 1893 г. като централно средище за поклонение на еврейската общност в района. Тя е с един от най-пищните куполи в света. И днес в прилежащия параклис се провеждат сватбени церемонии. Синагогата е изцяло реставрирана през 2003 г. В околността се намират и няколко магазина за еврейска култура.

2.Синагогата на улица Dohány е известна и като Голямата синагога на Будапеща. Това е най-големият еврейски молитвен дом в цяла Европа, като на служения могат да се съберат до 3000 души. Тя е завършена през 1859. Нейната архитектура е от стила на мавританското Възраждане. Разполага с два пищни балкона и е обзаведена в близкоизточна естетика. Дизайнът обаче е на виенския архитект Лудвиг Фьорстер. Комплексът на синагогата се състои от множество културни и исторически сгради, включително и еврейски мемориал и музей. В него са запазени множество артефакти за живота на евреите в Будапеща по време на Холокоста.

3.Софийската синагога носи някои прилики с този на ул. Dohány в Будапеща. Тя е проектирана в мавритански възрожденски стил от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Разкошният интериор се състои от венециански мозайки и колони от мрамор. Таванът е с голям осмоъгълен купол. Официално е открита през 1909 г., за да приема сефарадските евреи в страната. Софийската синагога има най-големия полилей в страната, чието тегло е 1,7 тона. Въпреки че храмът до столичните Централни хали може да побере 1300 богомолци, днес посещаемостта е много малка. Причината затова е, че голяма част от българските евреи са емигрирали.

В класацията на най-красивите еврейски храмове попадат още синагоги от Сърбия, Германия, САЩ, Чехия и още една от Унгария. Любопитното е, че в списъка няма нито един молитвен дом от днешния Израел.