Който клати клона в парламента, да не падне от него
Секция: Интервюта
07 Февруари 2016 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Който клати клона в парламента, да не падне от него

/КРОСС/Какво трябва да се промени в училище и какво не трябва да се променя в учебниците

Какво се видя при гласуването на кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието?

Първо, видя се отново неразбираемото поведение на Реформаторския блок - хем е вътре, хем е вън. Това не може да е стабилно състояние. Една политическа сила трябва да знае къде е.

Второ, операцията с г-жа Кунева беше изработена така, че тя

хем стана

министър, хем

беше на ръба

Явно причината е, че всеки иска да изтъргува парламентарната си подкрепа. У нас всичко се търгува, това е положението. Това впрочем не е български патент - и другаде по света парламентарната подкрепа се търгува, но аз бих искал да видя търговия, която е принципна - идея срещу друга идея. Докато в нашия случай, доколкото разбирам, се търгува едно назначение с друго и това оставя един лош привкус.

Крайно време е българската политика да се прави по-открито. Не само кой кого и защо подкрепя, но и за същността на самата политика. Като избираме министър, той трябва да излезе с програма по точки и време на изпълнение. Как иначе да знаем какво и кога да питаме дали е изпълнено?

Дали обаче тенденциите в парламента водят към предсрочни избори, само врачна може да каже. По-малките играчи са наясно, че

при предсрочни

избори

положението

става "дявол

на магаре"

- не е ясно кой ще влезе в парламента. Има три сили, за които това е сигурно - ГЕРБ, БСП и ДПС. За останалите не се знае. Така че, като клатят клона, трябва да са наясно, че могат да паднат от него. Има, знаете, теория за умора на материала. Ако се огъва силно и многократно, накрая се счупва, колкото и да е здрав.

Както са го подкарали например Реформаторският блок, ще се докарат дотам да бъдат изоставени и от най-верните сини избиратели. Нов десен проект?

Колко нов,

колко десен?

Аз контактувам с най-"сини" избиратели - софийската интелигенция. Те са готови много неща да простят на своите демократични ръководители, но вече им омръзна да гледат как се разсипва идеята за традиционната българска демокрация.

И друго трябва да има предвид политическата класа - тя се държи надменно, вместо много внимателно да слуша какво искат хората и да внимава дали не сме ги докарали до границата на търпението.

Така че, стигне ли се до предсрочни избори, със сигурност ще има изненади. При това в момента в българския парламент има 8 партии - нещо, което досега не се е случвало (и последните две партии минаха малко над 4-те процента).

Така или иначе имаме нов министър на образованието, а там има много неща за оправяне.

l Да се махне с промяна в закона за средното образование 12-и клас.

l Напълно неефикасно е средното образование, особено там, където преобладава циганското население.

Трябва циганчетата да се извадят от гетата. Ние обаче

ги записваме

в училища,

където знаем,

че те не ходят

l Да се оправят бакиите във Фонда за научни изследвания.

И накрая - за учебните програми, които станаха ябълката на раздора. Не разбраха ли в министерството, че въпросът с нашето минало, с тези 5 века е митологема с изключително мощен емоционален заряд. Че има

култови за

българите

литературни

произведения,

които не се пипат

Можете да ги разказвате на учениците по модерен начин.

В областта на математиката и точните науки трябва да има нов подход, основан на компютърно интегрирани курсове. Това означава не просто да се използва компютърът за илюстрация на материала. А самото преподаване трябва да е в компютърна среда. От 2000 г. по цял свят тече преосмисляне на обучението по точни науки в тази посока. За добро или лошо,

новото поколение

не разбира

хартията

Наблюдавам моите студенти - един-двама пишат, още десетина чаткат по таблетите, останалите стоят и гледат. Децата, ако не вземат да чаткат по клавиатурата, изобщо не "включват". Не че не трябва да се чете - но трябва да им поднесете материала в интерактивна компютърна среда, която те разбират, в която са по-добри от нас, и там трябва да добавим нашите знания на преподаватели.

Източник: в. 24часа