Димитър Танев, РБ: Фатално са забавени процедурите за одобрение на учебниците
Секция: ПОЛИТИКА
07 Февруари 2016 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Танев, РБ:  Фатално са забавени процедурите за одобрение на учебниците

/КРОСС/Фатално са забавени процедурите за одобрение на учебниците. Има и огромно закъснение по отношение и на подготовката на Държавните образователни стандарти. Трябва да се приемат 19 стандарта, а има одобрени 2-3.

Това каза в ефира на „Неделя 150" по БНР Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите" и на бюджетната комисия в парламента, народен представител от Реформаторския блок.

Издателите да внесат проектите на учебниците по-рано от месец август е възможно решение според Танев, като той обърна внимание, че особено за първи клас няма драстични разлики в съдържанието, което е благоприятен фактор. По думите му, ако се разчита учебниците да се представят около крайния срок 9 август, то това ще предопредели липсата на учебници за 15 септември.

Димитър Танев, който в мандата на Даниел Вълчев беше главен секретар на МОН, подчерта, че в никакъв случай не трябва да се говори за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование и определи такава хипотеза като лош политически знак и лош знак за образователната система, като добави, че не може и да е знак от управляващото мнозинство.

Новият министър ще положи усилия и като политик, и като ресорен министър законът да се приложи, категоричен бе Танев, посочвайки, че това се случва в ситуация, при която нито времето за подготовка, нито за отпечатване и разпространение на учебниците е достатъчно. Процесът не е в ръцете на МОН, защото издателите предлагат проектите, а преподавателите и експерти от БАН правят оценките на учебниците, като процесът се децентрализира по този начин още преди години, за да е напълно прозрачен, обясни той.

Предстоят срещи с издателите, за да се види дали ще успеят да представят по-рано от крайния срок проекти на учебниците, каза още Танев.

Промяна в екипа на МОН трябва да има, според него, тъй като експерти и досегашният екип са демонстрирали пред комисията по образование в парламента готовност за стандартите и учебниците, а това се е оказало подвеждащо.

В системата за образованието няма място за политиканстване. Това е една от най-тежките системи - с над 150 хиляди заети и около един милион ученици. Засяга всяко българско семейство и затова новият екип ще направи интензивна организация, посочи Танев. Той напомни, че и с въвеждането на матурите е имало 10 години спорове в обществото, но екипът на Даниел Вълчев успешно ги е въвел и те вече дават резултати.

Димитър Танев подчерта, че при избирането на Меглена Кунева за министър на образованието е направен опит от партии в управляващото мнозинство да си решават вътрешните политически и партийни проблеми, вместо да се проведе дебат по същество за образованието и да се очертае реалното положение с учебниците, стандартите и плановете, като добави, че управленският опит на Меглена Кунева ще е ключов фактор за успокояването на системата.