Ердоган: САЩ трябва да избират между Турция и кюрдите
Секция: СВЯТ
08 Февруари 2016 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: САЩ трябва да избират между Турция и кюрдите

/КРОСС/ В момента се наблюдава понижаване на доверието между Анкара и Вашингтон заради подкрепата им на сирийските кюрди. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в неделя телевизия Haber Turk, цитирана от ТАСС.

Турският президент критикува състоялата се преди седмица визита на специалния посланик на президента на САЩ Брет Макгърк в град Кобани, намиращ се под контрола на партията на сирийските кюрди „Демократичен съюз“ (ДС).

„Вижте, един от представителите в сферата на националната сигурност от кръга на президента на САЩ Барак Обама по време на сирийските преговори в Женева става и отива в Кобани. Как можем да ви се доверяваме? Аз ли съм ваш партньор или терористите от Кобани?“, каза Ердоган.

Турският президент подчерта, че за републиката „ДС е терористична организация“. „Това се отнася и за Силите на народната самоотбрана (бойното крило на ДС). Работническата партия на Кюрдистан и ДС са едно и също. Ние ще говорим за това в международните организации. Ние Ще понесем загуби, ако не повдигнем този въпрос“, каза той.

В същото време според Ердоган Вашингтон е „започнал да смекчава позицията си“ по въпроса за създаването на зона за сигурност в Сирия. По думите му „САЩ са започнали да вярват“ в този проект.

Турският президент отбеляза също, че Турция е готова да се заеме със създаването на зона за сигурност и безпилотна зона на само на 98-километровия участък между градовете Азез и Джараблус, но и в по-обширен регион. „Казах на Обама, че можем да увеличим тази зона. С помощта на страните-донори ние можем да построим нов град вътре в Сирия“, отбеляза Ердоган.