Пиарката на премиера носи вода в решето
Секция: Анализи
08 Февруари 2016 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пиарката на премиера носи вода в решето

/КРОСС/ Пълна некомпетентност по всеки управленски въпрос - това е човек, който всеки хитрец ласкател може да води за носа в специалните материи. България е напълно беззащитна. Пълна неспособност и за кохерентна мисъл, спазваща закона за изключеното трето. Абсолютна липса на достойнство и способност да го щади у другите.
Гузността му - лондонската среща е само бегъл намек как ще изглежда Борисов утре на подсъдимата скамейка. Това е човек, който лесно ще „пропее" и ще накисне страшно много народ. Мога да си обясня наивността на Орешарски и Станишев с назначаването на Пеевски начело на ДАНС. Да бяха устискали два-три дни до ареста на Борисов, нещата можеха да се развият съвсем различно. А после и Пеевски можеше да бъде свален с народен протест и прибран при Борисов. Мога да си обясня и бързането на „протестиращите" през юни 2013 г. да предотвратят това крайно нежелателно за тях развитие.

 

Много колеги се чудят защо Севделина Арнаудова глупешки потенцира злополучната среща на Борисов с българската общност в Лондон, привличайки допълнително внимание към нея. Много ясно - защото е лично отговорна за този гръмък пиар провал на премиера и се мъчи да се оправдае.

Но едва ли ще успее. Допусната беше „груба политическа грешка", престъпна небрежност, от която не може да не последват „оргизводи". Че речта на Арнаудова беше и не особено грамотна - не ми направи особено впечатление.

video:https://www.youtube.com/watch?v=ERSprKgJ2wA

Отзвукът от срещата в социалните медии бе огромен. Гледах видеозаписа, докато ме хванаха нервите и спрях. Дожаля ми за посланик Константин Димитров, някогашен колега от шестия етаж на МВнР, с когото съм се засичал по работа и по-късно в Ню Йорк. Свестен човек и професионалист дипломат, макар партийно оцветен. Не е било негова работа да филтрира участниците в срещата, да иска предварително въпросите им към премиера в писмен вид, да осигурни клакьори да прекъсват всяко неправилно гъкване със скандирания „винаги верни". Срещите в посолствата са отворени за всички желаещи. Лондон е голям, хора има всякакви. Все пак Косьо би могъл да се слага на началника си Борисов малко по-сдържано, без да страда достойнството му. Има български посланици, които го умеят.

Логично е, че българите, живеещи в „цивилизованите" страни, трябва да сме по начало нетърпими към нашенските политически типичности, олицетворявани от ГЕРБ и Борисов. Аз лично съм абсолютно нетърпим. Живея в САЩ от 21 години и много пъти съм си представял картинно какво би станало, ако в американските медии изтечеше запис за Обама като този на Борисов за Мишо Бирата, „прокурорския" разговор или пък „двете каки".

Но българите в чужбина съвсем не са по начало нетърпими. Казват, преди година и половина над 52% от гласовете в Лондон били за ГЕРБ. Не много, но някои българи в чужбина взеха участие и в дирижирания от „Икономедия" пълзящ преврат срещу кабинета Орешарски и връщането на Борисов на власт. Навсякъде на Запад е така - мнозинството сънародници, доскоро поне, приемаха като евангелие опашатата лъжа, че демокрацията и пазарната икономика са равни на СДС или каквото синкаво идва след него, включително сбирщината ГЕРБ.

Много интелигентни и морални сънародници в чужбина се примиряваха с факта, че „европейска" България е бантустан, дето вождът командори независимата съдебна власт с есемеси. И сега обръщането на палачинката за много нашенци на Запад сигурно има по-силна връзка с преориентацията на ДСБ и „Икономедия" в последните седмици, отколкото би било прилично. И на тази иначе забележителна среща чувахме, почти през цялото време, добре познатото мазно и угодническо хихикане. Не бих се учудил, ако и някои от задалите въпроси на премиера след срещата са отишли да му се отъркат. У нас достойнството е остро дефицитна стока. Затова Арнаудова е разчитала, че всичко ще е окей.

Но не беше окей, защото все пак имаше нещо ново. Първо, в самите западни страни, и то особено англоезичните. В Англия - с победата на Джереми Корбин в надпреварата за лидерството на лейбъристите, в Америка с неочаквания възход на Бърни Сандърс, в Канада - с Джъстин Трюдо, в Австралия - с Малкълм Търнбул... Тъпоумното рецитиране на неоконсервативния катехизис и широкото затваряне на очите пред безобразията на рецитиращите не са вече на мода.

Второ, главоломните промени в Близкия изток, дето сирийската армия изглежда постигна решителния обрат, в Турция се води ожесточена гражданска война с танкове и оръдия и става все по-вероятно свалянето на Ердоган с военен преврат. Маневрата на ГЕРБ да отклони вниманието от скандала във ВСС с кьорфишека за „съжителството" се оказа изключително контрапродуктивна в навечерието на решението на мнозинството в НС за защитата на страната от чужди държави от НАТО. Докато дойдат да ни защитават, тези чужди държави може сами да имат нужда от защита.

Трето, в самата България. Народното възмущение от ГЕРБ и лично от Борисов, макар засега изпускащо парата си главно във фейсбук, а не на площада, расте експоненциално, а нещата в икономиката вървят все надолу. Омразата на народа към управляващите е огромна и Борисов добре го съзнава - показва го паниката му от всеки незначителен уличен протест. Да вземем ултрабезхаберната намеса на Главна прокуратура във врачанския случай, дето възникна опасност от безредици. Наистина - властта се търкаля на улицата! Колосален е и страхът на премиера от вредоносния за него пример на Румъния: затова реагира така панически на въпроса „кога ще ги стигнем". Всички знаем, няма по-подходящ начин да ги стигнем от ареста на самия него.

Сякаш пелена падна от очите на много колеги, които довчера величаеха „харизмата" и „гениалното" комуникаторство на Борисов, и за които той едно време „забиваше в стил ‘Лед Зепелин'", и го видяха в истинската му прискръбна, залезна светлина. Черноземна простащина - в жестовете, интонациите на гласа, в несигурното обръщане от „ти" на „вие" - която личи от пръв поглед от самолет и заради която не бих го пуснал да прекрачи прага ми и като доставчик на пица. Още лятото на 2009 г. преживявах какъв космически срам ще е този екземпляр да ни „представя" в Европа и по света - всекидневно парещо унижение за всеки чувствителен българин.

Пълна некомпетентност по всеки управленски въпрос - това е човек, който всеки хитрец ласкател може да води за носа в специалните материи. България е напълно беззащитна. Борисов не можа да отговори на нито един конкретен въпрос, макар да се мъчеше. Някои явно не разбираше. Като слаб ученик всеки път повтаряше ни в клин, ни в ръкав за еврофондовете. Пълна неспособност и за кохерентна мисъл, спазваща закона за изключеното трето. Абсолютна липса на достойнство и способност да го щади у другите.

Гузността му - лондонската среща е само бегъл намек как ще изглежда Борисов утре на подсъдимата скамейка. Това е човек, който лесно ще „пропее" и ще накисне страшно много народ. Мога да си обясня наивността на Орешарски и Станишев с назначаването на Пеевски начело на ДАНС. Да бяха устискали два-три дни до ареста на Борисов, нещата можеха да се развият съвсем различно. А после и Пеевски можеше да бъде свален с народен протест и прибран при Борисов. Мога да си обясня и бързането на „протестиращите" през юни 2013 г. да предотвратят това крайно нежелателно за тях развитие.

Не мога обаче още да си обясня наивността на тези, включително леви, хора умни и опитни, че и на почтена възраст, които излязоха на улицата в първите дни от добри подбуди, а реално да спасят Борисов от възмездие и да тласнат България в нова самоубийствена низходяща спирала. Не мога да си обясня защо децата, и от моето семейство, които тогава излязоха да протестират, сега кротуват.

Сега всеки зрящ човек вижда, че нищожество като Борисов не можеше да просъществува нито ден в голямата политика, ако не беше изкуствено поддържаната около него - от едрия компрадорски бизнес, медиите, политтехнолозите, сметкаджиите политици, от ЕНП, Брюксел и Вашингтон - стерилна атмосфера, в която не може да вирее бацилът на разума и достойството.

Отново и отново възниква и въпросът каквa порода хора могат да работят години наред под прякото „ръководство" на Борисов, запазвайки самоуважение и душевно равновесие? Наблюдавах внимателно по време на срещата министър Митов - човек добре запознат с американската политическа система, с Демократическата партия, но явно опериран в детството си от жлезата на достойнството. Трябва да е протеже на Хилари.

И все пак не е възможно всичките тези образовани, честолюбиви хора, а ето и Кунева, човек от сой, която толкова пъти вече бе тъпкана от Борисов, и която миналата седмица отново изпита публично унижения, от които нормален човек би се обесил или поне поболял за месеци, та не е възможно и те да не псуват кърваво премиера на ум. Затова и той не бива да чака пощада и застъпничество от тях утре - щом започне нашенското племенно действо „ритай падналия".

Това е последното, което дава сила на Борисов да се стиска за дръжките на трона - за него няма друго бъдеще освен публично разтерзаване и, ако има късмет, дългогодишен затвор. Много пъти съм си казвал в тежки мигове на отчаяние от безпросветната ни политическа нищета, че тогава ние, които последователно и безкомпромисно отказахме и отказваме да приемем феномена „Борисов" - и имитациите му - като реалност в българската политика, ще бъдем едни от малкото хора, които ще се застъпим от хуманни подбуди за съхранението на физическата цялост на гражданина Борисов и за съденето и затварянето му по възможно най-законосъобразен начин.

 

Валентин Хаджийски

„Гласове"