Вицеадм. Р. Николов: 40-годишна служба на БА бе недостатъчна, за да завърши мандатът ми
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Февруари 2016 20:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицеадм. Р. Николов: 40-годишна служба на БА бе недостатъчна, за да завърши мандатът ми

/КРОСС/ Рокадата по върховете на военното ръководство на армията вече е факт. Ген.-лейтенант Константин Попов стана началник на обратната. Той пое поста, след като предишният началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов беше изпратен в пенсия. На сбогуване, почти по средата на 4-годишния мандат, вицеадмирал Николов получи много благодарности и Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги" първа степен. 

Месеци трябваха на министъра на отбраната, за да реши дали да даде и четвърта звезда на вицеадмирала, което щеше да гарантира, че ще изкара пълния мандат. Затова днес, освен че благодари на политическото ръководство, вече бившият началник на отбраната вицеадмирал Николов каза: „Служба, почти 40-годишна на българската армия и на Република България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната".

На церемонията по смяната, новият началник на отбраната посочи: „Основното ще бъде отношението ми към хората. Модернизация като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности".

Модернизацията включва и придобиването на изтребители. Ген. Попов е член на комисията за изтребителите и вероятно скоро може да се очаква решение.

Според председателя на комисията по отбрана ген. Михо Михов „ген. Попов трябва да бъде принципен по отношение на бюджета и разходването му, да бъде еднакво близък до Сухопътни войски, Военноморски и Военновъздушни сили и да не дава спокойствие на върховния главнокомандващ и на премиера, да се чува гласът му".