САЩ спират производството на малолитражни коли
Секция: Автомобили
09 Февруари 2016 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ спират производството на малолитражни коли

/КРОСС/Производителите на автомобили в САЩ спират производството на малките малолитражни автомобили, заради намаленото им търсене, свързано с поевтиняването на бензина. Затова съобщава вестник USA Today, цитиран от ТАСС.

Поевтиняването на бензина и растящата популярност на кросоувърите с голям клиренс принуждава производителите да спрат производството на модели, които не се търсят. Според изданието само през януари продажбите на малолитражни коли са намалели с 11,3 на сто, а продадените джипове и кросоувъри са се увеличили с 10,3 процента.

Вестникът припомня думите на президента на Fiat Chrysler Серджо Маркионе, който съобщи, че компанията спира производството на компактния седан Dodge Dart, и на средния Chrysler 200, като ще се ориентира към по-големи автомобили.

Японският концерн Toyota пък обяви миналата сряда, че спира ориентирания към младежите модел Scion, с двигател под два литра.
USA Today посочва, че редица други компании изнасят в Мексико производството си на малолитражни автомобили. Така се съкращават производствените разходи, за да се компенсират загубите от намалялото търсене.

През миналата година Ford премести производството на модела Focus, от завода в Мичиган в други заводи в Мексико. Там компанията сглобява малката Fiesta и средният по размер Fusion.

По данни на Аемериканската автомобилна асоциациа към 8 февруари средната цена на най-масовия бензин е 46 цента за литър. Преди две години литърът струваше 87 цента.