Нов телевизор ще ни кара да усещаме дъжда и вятъра от екрана
Секция: Наука
09 Февруари 2016 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов телевизор ще ни кара да усещаме дъжда и вятъра от екрана

/КРОСС/Британски учени разработват технология, с която зрителите ще могат да усещат миризмата, вкуса и допира до кожата на това, което гледат на екрана, съобщи в. "Индипендънт".

Ултразвукови лъчи и въздушни потоци ще засилват емоционалния ефект на сцените.

Тази телевизия ще даде възможност за създаване на програми, които "улавят пълното внимание на зрителите и ги потапят в мултисензорен свят", каза ръководителят на проекта д-р Мариана Обрист.

Усещанията ще се прожектират върху ръцете с ултразвук. Учените са установили, че краткото насочване на въздух към зоната около палеца, показалеца и средата на дланта генерира възбуда. Бавното и умерено стимулиране на горната част на ръката и зоната около кутрето пък натъжават. Тези усещания ще засилват съпреживяването по същия начин като саундтрака.

Някои филми като "Железният човек 3" експериментираха с 4D прожекции, при които зрителите седят на столове, които могат да се движат, и по тях пръскат вода. Д-р Обрист се надява да създаде "9-измерна телевизия", като добави усещания за вкусове и аромати.

Идеята е зрителите все пак да имат контрол, защото някои няма да желаят всичко да е подсилено, а и хората реагират различно на миризмите.

Д-р Обрист спечели финансиране от 1 милион британски лири от Европейския съвет за научни изследвания за петгодишен проект по темата.