Идеи за радикална съдебна реформа пак влизат в парламента
Секция: ПОЛИТИКА
09 Февруари 2016 20:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идеи за радикална съдебна реформа пак влизат в парламента

/КРОСС/ Правната комисия на парламента ще разгледа в сряда подписката, инициирана от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", която съдържа 7 предложения за съдебна реформа. След като техните предложения изобщо не бяха обсъдени между първо и второ четене на промените в конституцията, в края на миналата година организацията внесе 5090 подписа, които подкрепят идеите й.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление задължава Народното събрание да разгледа подписката в срок от три месеца от внасянето й и да обяви решение. Ако правната комисия подкрепи идеите, те могат да бъдат превърнати в нов законопроект за промени на конституцията. От "Правосъдие за всеки" обаче смятат, че депутатите въобще няма да ги обсъдят по същество, а направо ще ги отхвърлят.

От гражданската инициатива настояват: да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, намаляване на мандата му от 7 на 5 години, намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от пет на три години без право на повторно избиране. Гражданите настояват и за въвеждане на явното гласуване по всички въпроси във ВСС. Другите предложения са: намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, въвеждане на длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", който да е независим в дейността си от главния прокурор, както и всички административни актове да се обжалват по съдебен път.