The Telegraph: Министрите от НАТО ще обсъдят план за разполагане на войски в Източна Европа
Секция: СВЯТ
10 Февруари 2016 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The Telegraph: Министрите от НАТО ще обсъдят план за разполагане на войски в Източна Европа

/КРОСС/Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране" на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph.

Министрите на отбраната на страните от НАТО днес започват среща в Брюксел, където ще обсъдят новия план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи „хибридни" атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски.
Възможно е по един батальон от 500-1000 войници да бъде разположен във всяка от засегнатите страни - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса" от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.
Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.

В срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия, ще участва и българският министър на отбраната Николай Ненчев. Форумът ще се проведе днес и утре, 10 и 11 февруари 2016 г., и е важна част от подготовката на предстоящата през юли 2016 г. Среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО във Варшава, Полша.

Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28" с основен фокус върху отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, както и постигнатия прогрес по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността от Плана за готовност за действие. Срещата ще продължи с неформална дискусия на министрите на отбраната. Тя е част от процеса на дългосрочна адаптация на Алианса и се провежда за първи път във формат на подобно високо ниво.

На работна вечеря с участието на партньорите на НАТО с разширени оперативни способности, министрите на отбраната ще разгледат инициативата от Уелс за изграждане на отбранителен капацитет, както и възможностите на партньорите за участие в противодействието на заплахите от юг и изток. Участие във вечерята ще вземе и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

През втория ден ще бъдат обсъдени темите киберотбрана, изграждане на устойчивост, противодействие на хибридните заплахи, повишаване разходите за отбрана и институционална адаптация на НАТО. Срещата ще завърши със заседание на Комисията НАТО - Грузия.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще проведе и двустранни срещи с министрите на отбраната на Румъния и Полша, и ще участва в работно заседание на страните-членки на инициативата „Концепция за рамкова държава".