Разтрогнаха концесионните договори на четири морски плажа
Секция: Туризъм
10 Февруари 2016 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разтрогнаха концесионните договори на четири морски плажа

/КРОСС/Правителството прекратява договорите за концесия на четири морски плажа, съобщават от Министерския съвет. Решението е взето по време на днешното заседание на кабинета.

Едностранно се прекратява договорът за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен". Той е сключен с концесионера „Лазурен бряг" АД през 2007 година. Концесията се прекратява заради системни неизпълнения на основни задължения по договора.

От „Дондуков 1" поясняват, че не е представена банкова гаранция, която да обезпечава изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за миналата година. Концесионерът не е представил и гаранция за изпълнение на задълженията, които са свързани с опазване на околната среда, както и за охраната на крайбрежната плажна ивица и комплекса от курортни ресурси и с охраната на труда през 2014 г. и 2015 г.

Освен това „Лазурен бряг" АД не е заплащал и дължимото концесионно възнаграждение на държавата за предходните две години. На близо 217 000 лева възлизат всички непогасени парични задължения по договора. В сумата влизали и дължими лихви и неустойки, съгласно договорните клаузи.

Кабинетът е прекратил и договорите за концесии на плажовете „Офицерски", „Аспарухово" и „Кабакум-юг". Причината са отправени от концесионерите на 17 декември 2015 г. едномесечни писмени предизвестия.